петък, май 3, 2024

Ще има ли нов мол в Бургас?

Date:

Сподели новината.

Парцелът до пл. “Тройката”, който загрозява центъра на Бургас трето десетилетие, може да бъда разделен между съсобствениците.

Това гласи решение на Районен съд – Бургас от 16 декември. Делото е образувано през 2013 г., но само на първа инстанция се проточи 3 години заради сложността на казуса и назначените експертизи.

Съсобственици в парцела, отреден преди време за строителство на Градски универсален магазин, са община Бургас, “Мариета” ООД – Стара Загора, “Търговски дом” – Стара Загора, “Трендекс България” ЕООД – Бургас и “Музеум” ЕООД – Бургас.

Запуснатият парцел е заблатен и обрасъл в храсти и дървета заради дългогодишни спорове между съсобствениците. Един от конфликтните моменти е отстъпеното право на строеж на старозагорската “ГИР 2”, чийто е приемник е “Мариета” ООД.

Договорът между община Бургас и старогазорци бе подписан през 2005 г.

Според Районен съд Бургас правото на строеж не е надлежно учредено.

Старозагорската фирма има интерес да го обжалва и вероятно ще се възползва от това.

“Ако се вземе решение да се раздели имота, община Бургас има право да реализира своите намерения върху частта, която й се полага. Ние винаги сме казвали, че това е въпрос, който е свързан с голям обществен интерес. Затова ще бъде поставен пред Общинския съвет”, коментира шефът на правната дирекция Златина Георгиева.

Целият имот е 11 627 кв.м. като 10 989 квадрата са собственост на общината. Един от вариантите е да се поиска изкупуване на останалите части. От окончателното решение на спора зависи как ще изглежда центърът на града през следващите десетилетия. Ако си получи позитивен развой, на мястото най-вероятно ще бъде издигнат модерен търговски център.

Източник: Флагман.бг

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....