четвъртък, март 28, 2024

Чудо! Издигат отново Родоския колос

Date:

Сподели новината.

В Гърция ще възстановят статуята на Родоския колос, разрушена от земетресение преди две хиляди години, пише The Times.

Новият колос ще се намира в пристанищния град Родос на същия остров и ще бъде пет пъти по-голям от оригинала, а създаването му ще струва 250 милиона евро.

Авторите на проекта считат, че с мащабната 135-метрова творба ще допринесат за възхода на гръцкия национален дух във времето на тежката икономическа криза.

В допълнение, туристическото съоръжение може да донесе до 35 милиона евро годишни приходи. Намерението е във вътрешността на статуята да има музей, развлекателни комплекси, магазини и библиотека.

“Винаги сме мислели за възстановяването на Колоса. Целесъобразността на това и всички други подробности трябва да бъдат обсъдени със специалисти” – казва кметът на Родос г-н Хадзидякос.

Според него някои от най-изтъкнатите скулптори и архитекти в света са изявили желание да се захванат с проекта.

Родоския колос е едно от седемте чудеса на античния свят. Гигантската статуя на гръцкия бог на слънцето Хелиос е създадена от скулптора Харес и била поръчана от жителите на града в началото на III век преди нашата ера.

Харес е построил статуята за 12 години – от 292 до 280 г. преди Христа. Съществуването й е продължило само около 65 години.

Средствата за гигантската статуя били събрани от продажбата на счупените оръдия, с които Деметрий I Македонски обсадил Родос с 40-хилядна войска.

Жителите на острова искали да се отблагодарят за застъпничеството, което вярвали, че Хелиос направил за тях.

Освен че го почитали като бог на Слънцето, местните хора вярвали, че той е създал острова и го е изнесъл на ръцете си от морските дълбини.

Според легендата творението на Харес представлявало висок и строен юноша с лъчист венец на главата.

Той стоял на мраморен постамент, леко наклонен назад и напрегнато гледал надолу. Статуята се издигала точно на входа в пристанището и била видима от близките острови. Влизащите кораби минавали под разкрачения Хелиос.

В основата си статуята била направена от глина. Отгоре била покрита с бронзови листове. За грандиозния монумент били използвани 500 таланта (13 тона) бронз и 300 таланта (8 тона) желязо.

Колосът обаче се издигал сравнително кратко време. През 226 г. преди Христа статуята била разрушена от земетресение.

Според описанието на Страбон коленете й били счупени. Владетелят Птолемей III предложил да плати за реконструкцията на статуята, но Делфийският оракул накарал родосци да се страхуват, че ще обидят Хелиос, и те отказали.

Страбон твърди, че останките от Родоския колос лежали на земята в продължение на 800 години. Но дори в това състояние паметникът привличал много посетители.

Чак през 654 г., когато арабите превзели Родос, те продали отломките от статуята на търговец от древна Едеса в Месопотамия. Така поне твърди в летописите си Теофан Изповедник.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Това ли е новият Джеймс Бонд?

"Арън Тейлър-Джонсън ли е следващият Джеймс Бонд?", е въпросът,...

Най-лошото на старостта не е слабостта на тялото, а безразличието на душата

В книгата си “Изкуството да живееш” известният френски писател...

Лунен камък разкри истинската възраст на естествения спътник на Земята

Лунен камък, донесен от екипажа на мисията „Аполо 17“,...