петък, март 29, 2024

“Чепеларе курорт” вече е във фалит

Date:

Сподели новината.

Първата стъпка към смяната на оператора на спортния център в Чепеларе е направена, след като “Пампорово” АД, което управлява съседния курорт, придоби дълга на собственика към Българска банка за развитие (ББР). Чрез договор за цесия компанията е поела задължения на “Чепеларе курорт” в размер на 3.1 млн. лв. за сумата 2.5 млн. лв. “Пампорово”, което се контролира от мажоритарния собственик на Българо-американска кредитна банка Цветелина Бориславова, наскоро съобщи, че е в процес на изкупуване на дълговете и придобиване на активите на закъсалото дружество. Сделката с ББР е първото поемане на задължения, вписано в Търговския регистър. Други големи кредитори са “Интерлийз” и Националната агенция за приходите (НАП).

Междувременно Смолянският окръжен съд обяви “Чепеларе курорт” в несъстоятелност. Производството беше открито по молба на основните кредитори миналата есен след няколко неуспешни опита за продажба на имущество през частен съдебен изпълнител, а в началото на тази година дружеството беше обявено в неплатежоспособност. От началото на този месец компанията е в несъстоятелност.

Нови и стари кредитори

Според договора за цесия, който е сключен в средата на юни, ББР прехвърля на “Пампорово” всички свои вземания от “Чепеларе курорт”, които са свързани с договор за кредит от 2008 г. и няколко последващи анекса към него. Срещу заем от 1.5 млн. евро “Чепеларе курорт” беше заложено пред банката заедно със свои активи (земя и сгради), а като поръчители бяха вписани партньорите в публично-частното дружество – община Чепеларе и “Родопска инициатива”, заедно с фирмите съдружници. Кредитът беше обявен за предсрочно изискуем в края на 2013 г. Сумата от 3.1 млн. лв., която “Пампорово” поема сега, включва както главница и лихви, така и такси и адвокатски възнаграждения към 9 март 2016 г. За това вземане новият кредитор е платил 2.5 млн. лв., което според договора е станало на две вноски.

Освен заема към ББР “Чепеларе курорт” има необслужвани задължения и към “Интерлийз”, с чиято помощ закупи 4-седалковия лифт и оборудване за ски зоната. След като преди две години дългът надмина 5 млн. лв., лизинговото дружество поиска фалит на компанията. НАП също беше сред кредиторите, подали молба за несъстоятелност на “Чепеларе курорт”, заради невнесен ДДС и лихви за близо 1.9 млн. лв. По-малки кредитори са “Елстрой”, “Водканал проект Чисти води” и др.

Фалит

След като по искане на кредиторите през февруари тази година Смолянският окръжен съд обяви “Чепеларе курорт” в неплатежоспособност с начална дата 31 декември 2013 г., в края на юни компанията окончателно е обявена във фалит, става ясно от подадените документи в Търговския регистър. Решението на магистратите идва, след като нито длъжникът, нито кредиторите са предложили план за оздравяване. Срокът за обжалване е изтекъл и решението за обявяване на дружеството в несъстоятелност е влязло в сила на 2 юли.

От отчета на компанията за 2015 г. става ясно, че задълженията й са над 14.3 млн. лв., а активите й са в размер на 12.4 млн. лв. (основно земя и сгради). Натрупаната загуба е 15.1 млн. лв., като само за миналата година тя е намаляла над 13 пъти до 429 хил. лв., след като дружеството спря да извършва търговска дейност. Това е и причината за рязкото свиване на приходите и разходите.

Планове

“Чепеларе курорт” беше създадено през 2007 г. за изграждането на спортен център, като инвеститори бяха местната община и частни партньори, обединени в “Родопска инициатива”. Като част от проекта две години по-късно дружеството откри 4-седалков лифт до връх Мечи чал над града. Скоро след това обаче то започна да изпитва финансови затруднения и да отчита загуби.

Преди три месеца стана ясно, че “Пампорово” е започнало да изкупува дълговете и да придобива активите на вече фалиралото дружество. Компанията отдавна има интерес към свързването на двете родопски ски зони, както и проект за директен лифт между тях, който обаче е на етап идея. Цветелина Бориславова дори посочи, че компанията планира да обедини двете ски зони под общо лого – “Пампорово – Мечи чал”, от следващия зимен сезон, а пистите да бъдат свързани с безплатни бусчета. В момента в Пампорово има 18 писти с обща дължина над 63 км, а на Мечи чал са 7 основни и няколко ски пътя с обща дължина над 20 км. Засега от дружеството не коментират и не дават повече подробности.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...