петък, април 19, 2024

ЦСКА…..или Етрополе

Date:

Сподели новината.

Че ЦСКА е незаобиколим фактор в българския футбол, е ясно. В момента обаче бъдещето на “армейците” се лашка между опитите на Гриша Ганчев да финтира системата, на изявеното желание на Васил Божков да му противодейства и на неособено ясната позиция на синдика на традиционното дружество ПФК ЦСКА АД Допра Милева. Все още не е сигурно какво ще излезе от разнопосочните действия на тези три кита, но битката с членовете и алинеите е свързана и с надпревара с времето. Всякакви изходи са възможни, дори и такъв, в който догодина в професионалния български футбол да участват два клуба с името ЦСКА.

За Ганчев юридическите гимнастики не са нещо ново, а с казуса около “Петрол” в последната година той има повече от добра тренировка в съдебните практики. За момента бизнесменът, който през последната година издържаше ЦСКА за участието му във В група, има най-ясен план какво да се случи и как да вземе предимство в битката за клуба. Само за последните десет дни той предприе толкова ходове, колкото не бяха правени за цяла година. Дали действията му ще се увенчаят с успех в крайна сметка зависи от Българския футболен съюз, който трябва да одобри трансформациите на няколко клуба в т.нар. нов ЦСКА.

Какво всъщност направи Ганчев? Въпреки че на пръв поглед след неговите действия броят на цесекатата се увеличи, в крайна сметка той превърна досегашния “ПФК Литекс” АД в еднолично акционерно дружество “ПФК ЦСКА – София”. Регистрацията на клуба беше сменена от Ловеч на стадион “Българска армия” в София, а управляващият дружеството остава досегашният президент на “Литекс” Трифон Попов.

За да получи легитимация пред запалянковците преди това Ганчев направи още едно ЦСКА. Той влезе като съсобственик в “Чавдар” (Етрополе), който досега се управляваше от бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров. Там с 20% участва и Христо Стоичков. Според новото разпределение на дяловете основните съакционери с по 38.1% вече са Юлиян Инджов, излязъл на сцената през миналата пролет при задаващите се проблеми на “ПФК ЦСКА” АД, и Гриша Ганчев. Останалите 3.8% остават притежание на 38 физически лица. Дружеството беше прекръстено на “ПФК ЦСКА 1948”. Тук особеното е присъствието на Стоичков, който е сред идолите на червените фенове. Това би могло да помогне за легитимацията на клуба при евентуалната поява на други варианти на ЦСКА, които също да претендират да са припознатият наследник на автентичния клуб.

“ЦСКА 1948” (бивш “Чавдар”) изкупи дяловете на акционерите на “ЦСКА – София” (бивш “Литекс”) и стана едноличен собственик на досегашния ловешки клуб. Цялата операция според адвокат Радостин Василев, който работеше в червения клуб по времето на “Титан”, е за застраховка на Ганчев при неблагоприятно развитие на другите му планове. Сега той е привлечен в лагера на Ганчев да помага в трансформациите.

Особеното е, че “Литекс” няма проблем с професионалния си лиценз. Клубът беше изваден от А група заради скандала на стадион “Георги Аспарухов” през декември. Той обаче има правото да кандидатства за служебно влизане в елита според плановете на БФС за сформиране на нова А група. Сега въпросът е дали БФС ще приеме за легитимно преименуването на “Литекс” в ЦСКА и дали ще му позволи да играе мачовете си в София според новата регистрация. Формално няма сериозни основания да бъде отказано. На практика обаче новият “ЦСКА – София” ще е наследник на ловешкия клуб с неговите активи и пасиви, но не и на историята на досегашния “армейски” клуб, който е в процедура по несъстоятелност.

Как и дали феновете ще преглътнат това наследство (или липсата на такова) е въпрос, който предстои на дневен ред. В плановете на Ганчев очевидно влиза и преливането на настоящия отбор на червените от В група в “ЦСКА – София”, за да се получи преход между историческия и новия ЦСКА. Към тях ще бъдат добавени няколко играчи от “Литекс”. В бъдеще в Ловеч ще бъде създаден нов клуб, който да запълни празнината.

За да бъдат съвсем изчистени от спорове тези трансформации обаче имат един сериозен проблем и това е съществуването в правния мир на ПФК ЦСКА АД. Там минаха съдебните дела по признаването на броя и вида на вземанията, но тепърва предстои общо събрание на кредиторите. В момента тече срок за заявяване на оздравителни планове. Васил Божков е заявил намерение да представи такъв, а същото е обявил като намерение и Ганчев.

Ако някой от тях бъде одобрен до началото на новия шампионат, то клубът ще има право да кандидатства за участие в Б група, за където се класира като шампион в югозападната В група, сочат проучванията на “Капитал”. Това означава, че е възможно ПФК ЦСКА АД с цялата си история и претенции за автентичност да се завърне в професионалния футбол и да има втори действащ ЦСКА в първенствата на България.

Тази възможност се подсилва от действията на синдика Дора Милева. В последните дни излязоха наяве острите противоречия между нея и управителните органи на дружеството “ПФК ЦСКА” АД, които са назначени от кръга на Гриша Ганчев. Докато Милева подава заявка за лицензиране на клуба за новия сезон, изпълнителният директор Николай Паслар обявява, че “действията й са нищожни” и отказва участие в процедурата по лицензиране. “Към настоящия момент “ПФК ЦСКА” АД няма възможност да осигури участие в първенствата и турнирите на БФС за сезон 2016/2017 г., тъй като същото е в неплатежоспособност и финансовото му състояние е значително влошено”, пише в писмото до БФС Паслар. Той изтъква, че клубът не разполага със собствен персонал и администрация, включително състезатели и треньори. Като пример той добавя, че през изминалата година клубът е ползвал персонал (включително играчи) от още едно дружество на Гриша Ганчев – “ФК ЦСКА” АД. Паслар обаче уточнява, че ПФК ЦСКА е в значително неизпълнение на финансовите задължения, т.е. “ФК ЦСКА” няма да предоставя персонала си. А по този начин няма да има отбор.

Това означава, че дори да бъде приет оздравителният план на Божков, той тепърва ще трябва да си набавя играчи, треньори и персонал, с който да започне участие в Б група. Като част от проекта на Божков е и свързаната с него компания “Еврофутбол лимитид”, която е известна повече с марката “Ефбет”. Покрай конкуренцията между Ганчев и Божков излезе наяве, че “ПФК ЦСКА” не е успял да сключи договор с “Ефбет” за спонсорство до края на годината за 300 хиляди лева. Според синдика Милева тя е получила отказ по телефона от един от акционерите, Милко Георгиев, а от ръководството на ЦСКА не е получила никакъв отговор за евентуален договор. Затова тя информира съдията по делото на ЦСКА, че приближеното на Ганчев ръководство нанася вреди на масата на несъстоятелността. За противоречията й с това ръководство идва и примерът, че тя е била против пускането на билети по 1 лев за полуфиналния мач от турнира за купата на България срещу “Берое”, което според нея е довело до загубени 90 хиляди лева. Видимо от всички действия на ръководство на дружеството и синдик те теглят в различни посоки. Хората на Ганчев се опитват да сложат край на мъките на “ПФК ЦСКА” АД и да продължат напред с друго дружество, но същия отбор и надежди за припознаването му. От другата страна си личи опит за поддържане на дружеството поне на системи. А докато го има, това ще е истинският ЦСКА, пък дори и без футболен отбор. Най-хубавото от всичко е, че развръзка предстои съвсем скоро. И тогава на ход ще бъдат феновете, които да изберат своя ЦСКА.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...