събота, май 18, 2024

Цигарите скачат с брутални скокове

Date:

Сподели новината.

Средното увеличение на цената на цигарите ще бъде около 25-27% от началото на следващата година. Това каза председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова след гласуването на първо четене в пленарна зала на пакета с данъчните закони. В него присъства и поправка в Закона за акцизите и данъчните складове, която за пореден път променя корено начина, по който ще се вдига акцизът върху цигарите през следващите две години.

По думите на Стоянова с предложеното тази година ще се изравни покачването на цените при по-евтините и при по-скъпите цигари. С предложението, което е направено в законопроекта при всички случаи ще се компенсира това, което миналата година се случи. Получи се така, че по-голям беше ръстът в средния и по-високия клас цигари, по-нисък беше ръстът в по-ниския клас“, коментира Менда Стоянова.

И през миналата, и през тази година промените са инициирани от Министерството на финансите. Преди 12 месеца целта на финансовия министър Владислав Горанов бе да задържи увеличението при по-евтините марки, произвеждани основно от българските производители „Булгартабак Холдинг“ и „Кингс Табако“. За сметка на това чуждестранните концерни трябваше да понесат по-голямата част от увеличението. Получи се така обаче, че производителите решиха да задържат цените на скъпите си марки, а „Булгартабак“ затвори софийската си фабрика. В крайна сметка целта не беше изпълнена.

С тазгодишните промени реално се връща календарът, който беше приет с голямо мнозинство в края на 2014 г. и се подкрепяше от всички засегнати страни.

Специфичният акциз, който е фиксирана стойност за 1000 къса, ще бъде увеличен от 70 лв. на 101 лв. В същото време се изменя пропорционалният акциз, който зависи изцяло от крайната цена на кутия цигари. От началото на 2017 г. той ще бъде 27%, а от следващата година – 28%.

„Още от миналата година е ясно, че следващите 3 години трябва поетапно да вдигаме акциза, за да достигнем минималния акциз в Европа, така както сме поели ангажимент с договора за присъединяване към ЕС“, посочи Менда Стоянова, цитирана от „Фокус“.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...