петък, март 29, 2024

Цигарите скачат солидно през новата година

Date:

Сподели новината.

През 2016 г. започва поетапно поскъпване на цигарите заради увеличението на акциза. Цената на евтините кутии ще нарасне с 20 до 30 стотинки, а на най-скъпите – с почти два лева. Промените в цените на цигарите се дължат на измененията в Закона за акцизите и данъчните складове и се налагат заради синхронизирането с европейска директива.

Предвиденото поетапно поскъпване на цигарите от тази година се налага заради изискванията на европейска директива, според която общият акциз върху цигарите трябва да представлява най-малко 60 на сто от средно претеглената продажна цена на дребно на освободените за потребление цигари и не може да е по-нисък от 90 евро за 1000 къса, независимо от средно претеглената продажна цена на дребно. Цената на евтините цигари ще се покачва по-бавно от тази при скъпите.

Според предоставената справка от финансовото министерство, ако кутия с 20 къса цигари миналата година е струвала 4,40 лева, то за нея от тази година пушачите ще плащат 4,63 лева. При цена на кутия от 5,20 новата ще бъде 5,55.

По-скъпите тютюневи изделия от 7 лева ще струват 7,95, а за кутиите с най-високи цени от 10 лева скокът ще бъде до 11,94 за кутия.

Поетапното поскъпване обаче не спира с тази година, увеличение ще има и през следващите две. Например цената на кутия цигари от 4,70 лева през 2015 ще се промени на 4,89 тази година, догодина ще струва 5,11, а през 2018 – 5,36. За по-евтините цигари, струващи 4,40, след 2 години ще плащаме 5,01 лв.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Украйна порази още един руски военен кораб

Украйна удари с ракета десантния кораб "Константин Олшански". Това...

МФ публикува за обществено обсъждане Закона за въвеждане на еврото

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон...

ТЕЦ “Марица-изток 3” съкращава 30% от персонала си

ТЕЦ "Контур Глобал Марица-изток 3" преминава към сезонен принцип...

Фалира завод в Добрич

Bъзcтaнoвявaнeтo нa дeйнocттa нa пpeдпpиятиeтo нa "KCEЛA Бългapия" EOOД в...