четвъртък, април 18, 2024

Циганите искат локум от бат Бойко, той не им дава

Date:

Сподели новината.

Вечно недволните и искащи у нас-циганите и този път едва ли не вдигнаха бунт, че не има дават храна, въпреки че бат Бойко им обещал. В Бургас започна раздването на хранителните пакети от БЧК. Кандидати за безплатната храна имаше, но някои от тях не я получиха. Гневни мургавели недоумяваха защо тази година няма да се облажат от помощите, а служителите ги връщаха с думите: „Не сте включени в списъците”.
Султанка Страхилова – 59 г., вдовица
„Нека да прайте репортаж, че няма локум, няма нищо. Не съм доволна. Не дадоха на мене. Пенсионерка съм със 100 лева. Подпис всеко месец удрям – няма. Ходиш ли в социалните? Да, секи месец и там помощ не зимам. Само отопление взимам. Е, така казаха, няма те в списъка, кай. Къде да отивам сега? Всяко година има, сега няма. Ко да праиш?”
Сред недоволните, които си тръгнаха от пункта на БЧК, беше и майката на три деца – Гинка.

Гинка Великова – 28 г., безработна

„Викат: „няма те в списъка”. Не вземам помощ за ток, миналата година зех храна, сега не дават.
– Знаеш ли какви са условията за помощ?
– Не знам. Получавам помощ за дърва – 340 лева.
– Какво ще правиш сега?
– Нищо.
– Колко пъти си получавала помощ?
– Ами някъде 4-5 години.
– Доволна ли си от помощта?
– Ами, долу-горе. Има боб.
– Какво работиш?
– Нищо.
– Защо не работиш?
– Еми, щото децата, на училище.
– Колко деца имаш?
– Три.
– Е, малки ли са?
-Не бе, на 9 години – най-голямото, малкото – на 7.

Сред тези обаче, които не мрънкат, а чинно си чакат помощта, е и пенсионираната медицинска сестра Радостина Христова, която за това, че цял живот е помагала на хората, държавата й се отблагодарява с 200 лева пенсия. 35 години е работила в хирургия, получи 13 килограма храни. Идва тук с огромно неудобство. Срамува се, че е бедна и й се налага да се реди за помощи.
Радостина Христова – 63 г., пенсионерка, бивша медицинска сестра
„От две години получавам социални помощи. Не стигат за нищо. Може да не стигат за нищо, но е нещо. Аз съм сама може и за два месеца може да ми стигне помощта. Не ям много. 35 години съм медицинска сестра, била съм в хирургия, получавам 200 лева пенсия, но толкова дават. Е, лятото работя почасово, ако не работя – не мога да живея. Държавата е такава, никой не трябва да се сърди. Бих отишла в чужбина не един път, а 100 пъти. Бих казала на младите да бягат оттук, да си търсят щастието в чужбина. Сега ми е много обидно да идвам тук за просия. Даже се чудех да вляза или не, но все пак е нещо. Но не може да ядеш една и съща храна всеки ден.”
Заради новите изисквания от тази година, програмата оряза много хора, които допреди това вземаха помощи. Родителите на първолаци и самотните родители също са извън системата за хранителни помощи. Идеята е от тази година от храните да се възползват най-уязвимите слоеве на обществото. А условието да получиш 13 кила храна е да получаваш енергийна помощ за отопление за сезон 2015/2016 г.  Така на практика много хора отпаднаха от системата за социално подпомагане, която точиха с години. А тези, който се наредиха да получат по 5 килограма брашно, 3 кг спагети, един компот, конфитюр и 3 кг леща. И недоволстваха, че държавата се подиграла с тях, защото обещала 21 продукта, дала само 5. Нямало и жизненонеобходими неща като захар и боб, а и не биха отказали по един локум, каквито бяха намеренията на държавата. Но раздаването на помощите от Фонда за европейско подпомагане на нуждаещи се лица започна, а обществените поръчки минаха само за точно тези продукти е обяснението на държавата. Заради свиването на контингента от хора, тези помощи ще стигнат до 2575 бургазлии, каза Виолета Радева от БЧК-Бургас. Най-малко са социално слабите в Приморско – 124, следвани от Малко Търново където храна от Фонда ще получат 172 души. В Несебър са 216, а в Царево – 329, в Созопол – 368. В Камено помощ ще получат 420 жители на общината, Карнобат – 498, Сунгурларе – 607, Айтос – 634, Поморие – 698. В Средец хората, които ще вземат 13 килограма храна, са 931. Най-много бедни, според социалните има в Руен – 1555. Общо за цялата област – 9127 души, получаващи помощи за отопление, ще се наредят на опашка и за храна.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...