четвъртък, април 18, 2024

Футболни грандове правят лига за 7 милиарда евро

Date:

Сподели новината.

Европейският клубен елит планира сформирането на Световна супер лига във футбола за още повече пари, въпреки обявената вече реформа в Шампионската лига, съобщава британското издание „Мирър”. Зад тези планове стоят преди всички рекордьорът с 11 европейски клубни титли Реал (Мадрид) и италианският шампион Ювентус. Очакваните приходи ще са в размер на 7 милиарда на година. Самите отбори ще могат да прибират от 100 до 300 милиона евро на сезон. Това е в пъти повече от сегашното издание на Шампонската лига е по същество е една нова схема за превъртане на пари в глобалния футбол. Планетарен мащаб.

„Тази Световна Супер Лига не може да бъде спряна. До няколко години ще има такава надпревара, която ще обхваща целия свят. Това е развитие, което никой не може да спре. Ще бъде ексклузивно парти за най-големите футболни марки в света”, споделя Яко Суарт, който е директор на холандската Ередивизи. Той е един от 12-те членове на Европейското обединение на първенствата.

Клубовете от Стария континент искат да запълнят финансовата дупка до най-богатите отбори от английската Висша лига. Суперлигата с отбори от Австралия, Бразилия, Китай, Южна Африка и САЩ може да стане реалност до 5 години, когато ще изтече договорът за телевизионните права в Англия.

Според „Мирър” заедно с Байерн от Германия може да участва и Борусия (Дортмунд). Общо 22 отбора са вероятни участници в Суперлигата, а сред тях са Гуанджоу Евергранде и Шанхай СИПГ от Китай, Мелбърн Сити от Австралия, Коринтианс и Сао Пауло от Бразилия и Суперспорт от Йоханесбург (ЮАР). От Испания и Италия ще бъдат поканени по три отбора, а Англия ще има четири представителя.

„Може да се стигне до непоправими щети за по-големите първенства като Бундеслигата, Висшата лига и испанската Примера дивисион. По-голяма опасност ще е за тях, отколкото за по-малките първенства. За тях става въпрос за милиарди, а за нас за милиони”, допълва Суарт за плановете.

Предвидената реформа в Шампионската лига от 2018 година е за промяна на началните часове на мачовете, за да се повишат приходите от продажба на телевизионни права и рек

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...