петък, март 29, 2024

Убиха един от основателите на ВИС

Date:

Сподели новината.

Убитият снощи в София бизнесмен Веселин Стоименов е собственика на „Венис Марина“, която стопанисваше лодките за разходка по река Ропотамо. Той беше и мениджър на хотелски комплекс “Астория” и съседният “Дюн”, дискотека “Айсберг” и изграденият около нея базар в Слънчев бряг, които се свързват с името на Георги Илиев.

В София малко преди 21 часа е застрелян 51-годишният Веселин Стоименов, известне като Весо Дебелия. Убийството е станало във входа на блок 19 зад комплекс “Макси” на бул. “Симеоновско шосе”. Бизнесменът е застрелян със 7 куршума, един от тях в главата. По неофициална информация Стоименов е юристът, който е извършил ликвидацията на ВИС-2. В близост до мястото на убийството, в “Студентски град”, е открит опожарен лек автомобил, който може да е свързан с разстрела, извършват се проверки за връзка между двете събития.

Убитият има бизнес със заведения, като по първоначална информация има обекти в столицата и по морето. В публикация на сп.”Тема”, Стоименов е посочен като един от управляващите инвестициите на ВИС по Черноморието чрез редица фирми, сред които “Сохо”, “Венис”, “Айсберг 02”, “Алфа кар”, “Интертур” – Несебър, и други. След смъртта на боса на ВИС-2 Георги Илиев Стоименов продължава да управлява хотелите. Фирми, близки до някогашния ВИС, управляват на концесия Южния плаж и имат търговски обекти и заведения и в самия център на Слънчев бряг, изградени върху парцели, купени на търговете преди десетина години.

Веселин Доброславов Стоименов има участие във фирмите EТ „Стоименов мотор спорт”, „Венис” ООД, „Хемус инвест” ООД, „Ер Ви Инвестмънт” ООД, „Сохо ООД”, показва справка в Търговския регистър.

В „Сохо” ООД той е съдружник с известния футболист от близкото минало Даниел Боримиров, в момента шеф на школата на „Левски”. Както е известно, неговата съпруга Афродита е сестра на Христофорос Аманатидис-Таки. В по ранен етап – 2008-2010 г. съдружник в „Сохо” е била Антигона Янулис, жената, от която осъденият като лидер на наркобанда Димитър Желязков – Очите има син.

В „Хемус Инвест” Стоименов е съдружник с Афродита Боримирова, Радостин Бързанов /чрез „Ирида 71” той концесионира южния плаж в Несебър/ и Красимир Мавров, кандидат за общински съветник от местната коалиция СИЛА на изборите през 2015 г.

Криминалистите работят по няколко версии за причините за убийството. Основната от тях е засегнати бизнес интереси.

Фирмата на убития предприемач Веселин Стоименов „Венис Марина“ стопанисваше лодките за разходка по река Ропотамо в едноименния резерват край Приморско, но атракцията бе съпроводена с много скандали и съдебни дела. Последно петте катамарана на “Венис Марина” трябваше да бъдат изкарани принудително от реката заради загубени съдебни дела и разтрогнат договор за наем, но до тази мярка така и не се стигна.

Според РИОСВ, която стопанисва резервата, “Венис Марина” вече не е законен немател, държавата й връща миналогодишната такса в размер на 48 000 лв. Миналото лято обаче лодките отново возят туристи срещу 12 лв. на човек, но държавата отново не получава никаква финансова полза от дейността в резервата.

Адвокатите на “Венис Марина” обаче обжалват всеки акт на РИОСВ и твърдят, че те са изряден наемател.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...