понеделник, май 6, 2024

Търсят се пари за зала Арена Бургас

Date:

Сподели новината.

„Академика 2011“ ЕАД да дофинансира цялостното изграждане на Арена Бургас, като срещу това дружеството да придобие и управлява собствеността на спортната зала. От своя страна общината трябва да получи безвъзмездно право за ползване на обекта. Такива разговори са водени между двете страни. Кметът Николов вече е входирал докладна записка до ОбС, с която се иска съгласие за подписването на меморандум за сътрудничество между Община Бургас и „Академика 2011“ ЕАД.
    
При последното посещение на премиера Борисов в града, лично той обяви, че комплексът трябва да е готов през 2018 год., но за довършването му са нужни още 45 млн. лв. Тогава Борисов обеща държавата да помогне за дофинансиране на обекта. Излиза, че вариантът “дофинансиране срещу собственост” е единствен, за да бъде довършен спортният комплекс.

Припомняме, че за стартиране на проекта беше осигурено начално финансиране от страна на държавата още по време на кабинета “Орешарски”. Известно време строителството беше замразено, но от януари тази година има сериозно раздвижване.

Мотивите да се посочи „Академика 2011“ ЕАД са, че това е търговско дружество, чийто капитал е 100% държавна собственост, стопанисващо държавни имоти в София и страната, с принципал Министерство на физическото възпитание и спорта. В активите на дружеството са едни от най-големите спортни обекти в България, които са с уникални възможности за провеждането на спортни и културни мероприятия. Дружеството има опит в управлението и  стопанисването на многофункционални спортни обекти с национално и международно значение. Освен това, дружеството разполага с финансови средства, които биха могли да бъдат използвани целево за изграждане на многофункционална зала „АРЕНА БУРГАС“, пише в докладната.

От нея става ясно и това, че Община Бургас вече се е обърнала с предложение за сътрудничество и съвместна дейност към „Академика 2011“ ЕАД. Имало е и работни срещи, на които е обсъждано изграждането на комплекса. На тях е  очертана и правно-организационната рамка за реализиране на евентуалното партньорство, както и основните права и задължения на двете страни.

Като такива се посочват дофинансиране цялостното изграждане на проекта с държавни средства от „Академика 2011“ ЕАД; управление и контрол по изграждане на проекта от страна на общината; придобиване на собствеността на изграденото многофункционално съоръжение – Спортна  зала „АРЕНА БУРГАС“ от  „Академика 2011“ ЕАД; последващо управление на реализирания проект от страна на „Академика 2011“ ЕАД; учредяване и обем на безвъзмездното право на ползване на Община Бургас върху  изградения обект.

 

Източник: Бургас нюз

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....