петък, април 19, 2024

Турски милиардер строи нов квартал в Бургас / галерия/

Date:

Сподели новината.

Турският бизнесмен Фуат Гювен ще инвестира колосална сума в изграждането на нов жилищен търговско-административен район в Бургас. Той подновява проекта за строителство но цял жилищен квартал в града, който беше замразен през 2009 година. Тогава Гювен имаше готовност за стартира със строежа, но избухналата икономическа и финансова криза попречи на реализацията.

Става въпрос за територията на голяма част от  завод „Елкабел”, която е около 400 дка. Тя  е на отлично комуникативно място, граничещо със широкия център, крайните квартали и индустриалната зона.

Плановете на Гювен са там да бъдат построени жилищни сгради, търговски молове и административни офиси. Заводът ще бъде ликвидиран напълно, като сградите и машините ще се продатат като скрап и вторични суровини.

Общата инвестиция е изчислена на 1 млрд. евро. Сумата ще бъде осигурена от банкови кредити и инвестиционни арабски фондове.

Очаква се да бъдат построени около 3 хил. нови апартамента. Ще има и няколко комплекса супер лукс от затворен тип за VIP-клиенти. Според брокери, цената на зелено за тях ще стартира минимум от 1500 евро на квадратен метър. Планира се и изграждането на магазини, заведеитя, малки търговски обекти, развлекателни центрове, спа-комплекси, басейни и подземни паркинги.

Гювен купи завода през 2004 г., месеци след смъртта на бившия собственик на „Мултигруп” Илия Павлов. Именно „Мултигруп” беше собственик на „Елкабел”.

Тогава, според неофициална информация, Гювен е платил 80 млн. лв. Сега обаче с предстоящите инвестиции той ще си осигури колосални печалби. По план РЗП на новия квартал ще е около 800  хиляди квадрати метра. Печалбите се изчисляват на поне 200 милиона евро. Жилищата ще бъдат предложени най-вече на чужденци- руснаци и турски граждани, които проявяват сериозен интерес. На този етап все още няма разрешение от община Бургас и гласуване на съответните ПУП-ове и разрешителни. Операцията обаче е вече в ход. Гювен планираше самият квартал да е готов до 2012 година, но икономическите реалности му попречиха да направи голямата инвестиция.

Смята се, че турският бизнесмен е силно приближен до висшите кръгове на ДПС. Негов първи икономически съветник е бившият финансов министър Стоян Александров. Той беше министър в правителството на покойния вече професор Любен Беров, който в периода `93-`94 година беше премиер с мандата именно на ДПС. Фуат Гювен има огромно състояние с активи в областите на хазарта и туризма. Има интереси още и в стротелството, както и в гърговията и морския транспорт. Смята се, че личното му състояние е над 2 милиарда евро.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...