понеделник, април 29, 2024

Топ 10 на заплатите в държавната енергетика

Date:

Сподели новината.

 

Преди броени дни излезе информация, че средната заплата в София за компютърджиите е около 2700 лева на месец. Оказва се обаче, че и държавната енергетика достойно може да конкурира този модерен и бързо развиващ се отрасъл. В интерес на истината, от години се говори за солидните възнаграждения, които прибират служителите в енергийните дружества, въпреки незавидните им финансови резултати напоследък. Затова “БАНКЕРЪ” реши да се поразрови в отчетите на тези фирми за миналата година и да види как стоят нещата. Необходимо е да уточним обаче, че в сметките не влизат заплатите на т.нар. висш мениджмънт – изпълнителни директори и членовете на бордовете, които са отделно перо. Освен това става въпрос за чисти месечни възнаграждения – без осигуровки, неизплатени отпуски, социални надбавки и т.н. Изчисленията ни също така са за средните възнаграждения в разгледаните предприятия. Тоест: едни пари взимат чистачките, други началниците или като в онзи стар виц дето уж всички яли свинско със зеле, ама едни яли свинското, а другите зелето. Но, така или иначе, картинката е достатъчно показателна.

 
1. “Булгартрансгаз” – 3125 лева

На върха в нашата “класация” е едно дружество, за което малцина дори са чували – “Булгартрансгаз”. Операторът на газовата ни система бе отделен от “Булгаргаз” според изискванията на Европейския съюз и при него остана далеч по-доходната дейност да прибира таксите от транзита на синьото гориво през българска територия. Което по всичко личи се отразява добре и на персонала му. Според финансовия отчет на компанията, през 2014-а за заплати на общо 1083-те служители са били отделени 40.616 млн. лв. (увеличение с над 5 млн. лв. в сравнение с предишната година). При тази ситуация на всеки един от персонала се падат средно по 3125 лева.

 
2.”Булгаргаз” – 2868 лева

Една от най-богатите до неотдавна компании в държавната енергетика изпитва все по-сериозни финансови трудности след обособяването й като търговец и разлъката с “Булгартрансгаз”, най-вече заради натрупаните към нея задължения на различни топлофикации в страната. Към тях вече може да прибавим и блокираните 16.5 млн. лв. в КТБ. Но влошените финансови показатели, изглежда, не се отразяват на заплатите на хората, които работят там. За 2014-а разходите за възнагражденията им са били 1.893 млн. лв., или с 9.3  на сто повече спрямо година по-рано. При положение че в компанията тогава са работили 55 души, това означава средна работна заплата от 2868 лева.

 
3.”Български енергиен холдинг” – 2854 лева

Със съвсем малко изоставане от “Булгаргаз” “шампионът” на  българската енергетика заема третото място в импровизираното ни подреждане. Още при създаването му мнозина определиха холдинга като дублираща паразитна структура с високоплатени служители и единствената задача да събира дивиденти от дъщерните си дружества. Същата структура бе натоварена и с функцията всички търгове на подопечните й фирми да минават през нейната санкция, което също доведе до големи абсурди. От официалните документи става ясно, че в холдинга през миналата година са се трудили общо 82 души. От тях 12 са на ръководни позиции, 59 са аналитичните служители, двама са приложни специалисти, шестима са помощен персонал плюс още трима шофьори. Разходите, направени за техните възнаграждения, възлизат на 2.809 млн. лева. Така простата сметка показва, че средната работна заплата е била малко над 2 854 лв. месечно, без да се броят социалните осигуровки и другите социални разходи като купони за храна, пари за облекло и др. Интересното в случая е, че за заплатите на тримата членове на съвета на директорите през 2014-а са били дадени 66 хил. лева. От което излиза, че всеки от тях е взимал средно по 1833 лева на месец, или доста по-малко от останалите служители.  

 
4. АЕЦ “Козлодуй” – 2629 лева

Някои със сигурност ще са доста изненадани от четвъртото място на атомната ни централа. Като например депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски, който преди малко повече от два месеца заяви от парламентарната трибуна, че средната работна заплата там била 4300 лева. Впрочем, може и да има такава заплата, но тя определено не е средна. В първа атомна работят 3677 души. От тях 451 са на ръководни позиции, 972 са специалисти, 882 са техници, 270 са помощен административен персонал, 83 се занимават с услуги, търговия и охрана, 797 са квалифицираните работници, 155 са машинните оператори и монтажниците, а 67 са хората без квалификация. За всички тях през 2014-а са били похарчени общо 116.032 млн. лв., или с цели 8 млн. лв. повече, отколкото предишната година. С други думи, средното месечно възнаграждение в АЕЦ-а е било 2629 лева.  

 
5.ТЕЦ “Марица изток 2” –  2402 лева

Държавната въглищна централа в Маришкия басейн е осигурила през миналата година препитание за 2453 души, които се занимават с експлоатация и оперативно управление, ремонт и поддръжка на съоръженията, материално техническо снабдяване, транспорт и механизация, финансово-икономическа, инвестиционна, контролна и социално-битова дейност. Разходите за заплати на персонала са 70.714 млн. лв., при положение че през 2013-а за същата цел са отишли 71.551 млн. лева. По този начин средната работна заплата в държавната ТЕЦ е 2402 лева.

 
6.”Булгартел” – 2166 лева

В интерес на истината “Булгартел” – едно от дружествата на разпадналото се семейство на “Булгаргаз”, малко излиза от категорията на енергийните фирми, тъй като се занимава с експлоатацията на телекомуникационна мрежа от над 2000 км предимно в Южна и Източна България. Но тя е изградена в близост до тръбопроводите на “Булгартрансгаз” и неин принципал сега е Българският енергиен холдинг. Проучването ни показа, че към края на миналата година в компанията са работили само 21 човека. Но за техните заплати са били заделени 546 хил. лв., което прави средно по 2166 лв. на служител.

 

 
7.АЕЦ “Козлодуй” – “Нови мощности” –  1937.5 лева

Дъщерната компания, създадена за изграждането на VII блок в АЕЦ “Козлодуй”, дава хляб на 16 души. За техните възнаграждения атомната централа е платила през 2014-а 372 хил. лева. Или всеки от тези специалисти е прибирал по 1937.5 лв. месечно. Отделен е въпросът дали тази фирма изобщо трябва да съществува, при положение че вариантът за реактор, доставен от американската “Уестингхаус”, отиде в историята.    

 

 
8.”Мини Марица изток” – 1 714.59 лева

В най-голямото въгледобивно дружество в страната през миналата година са работили 7222 души и за техните заплати са били осигурени 148.594 млн. лева. Това означава средна работна заплата от 1714.59 лева.  

 

 
9. НЕК – 1649 лева

В Националната електрическа компания (НЕК) като че ли вече са отминали времената, когато палави дами, “дефилирали” разголени в интернет, се назначаваха за технически сътрудници (секретарки) срещу апетитната заплата от 3 хил. лева. Сега дружеството е изправено пред огромни финансови проблеми, които не само неговото ръководство, но и енергийното министерство и Комисията за енергийно и водно регулиране се чудят как да решат. Това се отразява и на заплатите. Според финансовия отчет за 2014-а в НЕК са се трудили 2185 човека. За техните възнаграждения са платени 43.24 млн. лв., което означава 1649 лв. средна заплата.   

 
 10.”Електроенергиен системен оператор” – 1420 лева

На последното място в десетката е подчиненият до неотдавна на НЕК – “Електроенергиен системен оператор” (ЕСО). Там за заплати и възнаграждения през миналата година са отишли солидните 71.918 млн. лева. При положение обаче, че в държавното предприятие работят 4220 души, се получава средна месечна заплата от около 1420 лева. На този фон тримата членове на съвета на директорите са прибрали за 2014-а далеч по-солидната сума от общо 121 хил. лв., или по около 3361 лв. на месец.

 

Източник: БанкерЪ

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...