сряда, април 24, 2024

Тонове алкохол-менте тръгна към курортите

Date:

Сподели новината.

Ще го кажа направо: мъглата около казаните за ракия трябва да бъде вдигната. Лобито на ракиджиите в парламента премълчава доста неприятни истини и ни пробутва загриженост за хората, които имат лозя и си варят ракия. Лъжа и измама.

Истината, която не се изрича, е че това лоби прикрива незаконното производство на алкохол, а не любителите на домашната ракия. Нелегалното производство е закриляно от депутати, управници от различен ранг, прокурори и полицейски шефове. Казвам го, защото го знам със сигурност. Знаете го и вие. От него се печелят милиони. Но мнозина стават инвалиди, а други умират.

 

Къде се произвежда нелегален алкохол.

 

Над 70 са съобщенията в медиите от началото на годината за разкрити количества нелегален алкохол. Става дума за десетки тонове. Пиячката е открита в мазета, складове и дори имот на експолицай. Това са официалните съобщения. Колко обаче не е заловен – никой не знае. Защото никой не знае колко такъв алкохол е произведен. А не знае, защото контролът е почти нулев. Нулев, защото проверяващите лесно се поддават на корупция и с готовност прикриват далаверите.

 

Складове, пълни с фалшив алкохол пък не се проверяват, защото над тях е опънат „чадър” – политически, прокурорски или полицейски – все едно.

 

Забележете, само в София, при една от акциите е заловен над 30 тона нелегален етилов спирт. От него най-вероятно е щяла да се „роди” водка, която да бъде продавана в барове, дискотеки, ресторанти, хотели и пр. Само от тези 30 тона е можело да се произведе 70 000 литра концентрат – най-вероятно водка. Това прави 1 400 000 чаши от по 50 грама с алкохол менте, които са щели да се продадат в различни заведения. Цената на една малка водка през туристическия сезон е 3-4 лв, а по морето двойно повече. Сами сметнете за какъв финансов удар става дума. Чистата печалба надвишава 5 млн лева.

Нелегален алкохол се произвежда масово и безконтролно. В село край морето ми показаха къща, в която се произвежда „водка” и „коняк”. Бутилират ги и им лепят етикети. Дори кметицата участвала лично в манифактурата. Ментето всяка вечер заминава в заведения в курортите. На друго място се бяха специализирали във водка и уиски. Буламачите освен чужденците, ги пият и всички българи, дръзнали да почиват на родното Черноморие.

 

За производството се използва нелегално внесена професионална апаратура за алкохол. Предимно от Чехия, но също от Швейцария, Франция и Германия. Инсталациите са с проектирана ректификационна колона. Има и системи за обогатяване и фракциониране. Процесът е компютаризиран. Можете спокойно да си поръчате ректификационни инсталации с непрекъснато действие за производство на пречистен етилов алкохол, тип КИС. Ще ви ги доставят на място, без някой да го е грижа какво ще се произвежда и къде ще се продава. Поръчвате си ректификационни инсталации за непрекъснато производство на алкохол – и ви ги доставят.

 

Класически казани за ракия пък може да си купите и чрез интернет. Голям избор и доставка на място. Откъде е медта, с която са произведени, кой ги произвежда – нито дума.

Тези нелегални „лаборатории” и „винпроми” нямат нищо общо с хората, които искат да се направят своя, домашна ракия. Но се крият зад тях.

 

Кой закриля нелегалните фабрики за алкохол

 

Последната новина, че служители на ГДБОП са замесени в производство на алкохол менте, е от 2010 г. Оттогава насетне няма нито едно разкрито участие на политици, управници, ченгета или магистрати в този дял на „сивата” икономика. Няма, защото печалбите се измерват в десетки и стотици милиони годишно. А на никой не му пука как този алкохол се отразява на човешкия организъм. Или, че в Студентски град, например, всяка нощ стотици момчета и момичета биват методично тровени с фалшиви водки, уискита и всякакви други буламачи. Престъпление, за което никой не плаща. Но и никой не иска да разкрие.

 

Затова сълзите на депутатите за ощетените малки производители са крокодилски. Никой не е против ракията, която си варят хората от собствено или купено грозде и други плодове. Не тези хора са злото в бизнеса с алкохол. Те са жертва и са използвани като разменна монета и като параван за тъмните сделки със стотици тонове ментета, пласирани нелегално в търговската мрежа или заведенията.

 

Решението на проблема се казва КОНТРОЛ. Това означава държавата да си поеме функциите. Влизане в сезона на казаните. Сигурно отново ще пламнат спорове. Защото хора от висшите етажи на властта, службите, магистрати и политици участват в бизнеса закрилят и печелят от колосалната далавера. В същото време играят ролята на много принципни и държат смешни речи.

 

Разберете, ако има ефективен контрол, проблем с алкохола няма да има.

Някои казват: нелегален не означава отровен. Не залагайте на това. Дори да ви се размине, пак сте ощетен, защото вашите пари ще отидат у хора, които живеят от измами. Вие сте глупаците, а те – тарикатите. Щом ви харесва…

 

Димитър Дамянов

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...