четвъртък, април 25, 2024

Това 22-годишно момиче може да е следващият Айнщайн

Date:

Сподели новината.

Едно от нещата, които правят брилянтните умове в Масачузетския технологичен институт, е да заверяват нотариално летателната годност за федералното правителство на САЩ. Затова когато Сабрина Пастерски влязла в кабинета на университетския кампус в търсене на одобрение за едномоторния самолет, който изобретила, едва ли е било голяма изненада за бизнеса. С изключение на това, че създателката на летателния апарат била едва на 14 години, пише Ozy.com.

„Не можех да повярвам – не само защото беше толкова малка, но и за това, че е момиче”, припомня си Пеги Ъдън, изпълнителен секретар на университета.

Вече е 2016 г. и талантливите жени не са толкова голяма рядкост в Масачузетския технологичен институт – близо половината от студентите са представителки на нежния пол. Нещо в Пастерски обаче накарало Ъдън не само да помогне за одобрение на самолета, но и да привлече вниманието на най-почитаните професори в университета.

Днес, осем години по-късно, 22-годишната Сабрина Пастерски е завършила Масачузетския технологичен институт с отличен успех и кандидатства за докторантура в Харвард. Тя прави проучвания върху някои от най-предизвикателните и сложни въпроси във физиката, както Стивън Хокинг и Алберт Айнщайн са правили в началото на кариерата си.

Изследователската ѝ дейност се съсредоточава върху черните дупки, природата на гравитацията и модела пространство-време. Пастерски поставя специален фокус върху по-доброто схващане за „квантова гравитация”, която се стреми да обясни феномена на тежестта в рамките на контекста на квантовата механика. Открития в тази област могат драстично да променят разбирането ни за функционирането на Вселената.

Тя е привлякла вниманието на някои от най-светлите умове на САЩ, които работят в НАСА. Освен това основателят на Amazon.com и на аерокосмическата компания Blue Origin Джеф Безос ѝ е обещал работа, когато се почувства готова.

Вероятно досега не сте чували за Сабрина Пастерски. Тя е израснала в предградията на Чикаго, няма профил във Facebook, LinkedIn и Instragram и дори не притежава смартфон. Пастерски обаче редовно обновява уебсайта си PhysicsGirl, който включва дълъг каталог от постижения и умения.

Тя изпъква сред нарастващия брой наскоро завършили студенти по физика в САЩ. През 2013 г. те са били 7329 или двойно повече от дъното през 1999 г., когато висшистите по физика са били едва 3178.

Неин съветник е харвардският професор Андрю Стромингер, който предстои да публикува доклад съвместно с физика Стивън Хокинг. Сабрина Пастерски е получавала стотици хиляди долари под формата на субсидии от Фондация „Херц”, Фондация „Смит” и Националната фондация за наука на САЩ.

Самата Пастерски споделя, че винаги се е привличала от идеята да оспорва какво е възможно. Тя не гледа на всичко това като работа, а нарича физиката „елегантна”, но и пълна с „полезност”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Kypиoз: Hopвeжĸи гpaд пoиcĸa oт EK paзpeшeниe зa 26-чacoв дeн

Гpaдчe в нaй-ceвepния peгиoн нa Hopвeгия пoиcĸa oт Eвpoпeйcĸaтa...

Плевенчанин стана 135-ят тото милионер в историята

В близо 67-годишната си история Българският спортен тотализатор не...

Ново 20! Може да забранят прибиращите се дръжки във вратите на колите

Дръжките на вратите на Tesla са имитирани от още...

Това ли е новият Джеймс Бонд?

"Арън Тейлър-Джонсън ли е следващият Джеймс Бонд?", е въпросът,...