четвъртък, април 25, 2024

Тежка прогноза: Създава се нова радикална протурска партия у нас

Date:

Сподели новината.

Това разделение в ДПС вероятно ще доведе до нова радикална протурска партия в България. Такава прогноза направи евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки в ефира на Нова телевизия.

В прочит на случващото се в ДПС, „изхвърлянето” на Лютви Местан и обвиненията, Джамбазки предположи, че скоро на политическата сцена у нас ще се появи нова радикална партия, която обаче ще има много по-големи претенции към страната ни. „Ще стигнат до автономия, териториални претенции”, загатна патриотът. Той е убеден и в това, че в ДПС има пета колона от Турция.

Евродепутат ни отказа да коментира постъпките на вече бившия лидер на движението Лютви Местан и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Джамбазки е убеден, че нито един от тях двамата не е добър. Според него обаче е истина, че „по време на председателството на Местан ДПС се превърна във функция на турската политика”.

И днес Джамбазки обяви, че ВМРО се противопоставя сериозно на визитата на външния министър на Турция и още искат отзоваване на посланика на Турция в България и тримата генерални консули. „Това е пряка намеса във вътрешните работи на България”, обясни причината войводата.

Случващото се в ДПС коментира и бившата депутатка от БСП Татяна Буруджиева. „Службите трябва да знаят какви пари са текли към ДПС, защото толкова пари не се изливат излишно”, загатна тя.

Много е лесно да ритнеш сега Лютви Местан, когато е паднал. Аз обаче няма да го ритам сега. Когато е трябвало съм го критикувал. Така лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов коментира в студиото на бТВ събитията в ДПС.  

Явно в ДПС така стават нещата – от веднъж се сменят конете, които опъват каруцата и нещата продължават по един или друг начин, изтъкна Каракачанов.

Той обясни, че през последните няколко дни турски дипломати в България са звънели на депутати и областни лидери на ДПС и са ги привиквали – явно с цел турската държава да запази някакви позиции в тази партия.

Според Каракачанов няма нужда да се караме нито с Турция, нито с Русия. Конфликтът в Близкия изток е за ресурсите – петрола и газа. България не участва в този конфликт, разясни той.

Лидерът на ВМРО допълни, че декларацията на Местан в парламента, защитавайки Турция, още преди НАТО да се произнесе, е вземане на страна.

В последните 11 години, откакто Ердоган е начело на Турция, тя води политика, която създава сериозни проблеми не само в Балканския регион, но и в Близкия изток. Голяма част от проблема, който съществува в Близкия изток, войната в Сирия, се дължи именно на политиката на Турция, подчерта Каракачанов. По думите му за последните 10 години Турция се е скарала с всички свои съюзници.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...