понеделник, май 20, 2024

Страхът на Костов

Date:

Сподели новината.

Възлагам на МВР и ДАНС веднага след изборите да започне ревизия на всички приватизационни сделки, извършени по време на прехода, за да стане ясно кой, кога и какво е продавал и дали това е реалната цена.

Това каза премиерът Бойко Борисов на правителственото заседание в сряда. И на някои „добри олигарси” и мастити политици много им припари под краката.

Хората у нас отдавна знаят как държавата бе разграбена от шепа парвенюта чрез т.нар. приватизация, но съвсем друго си е, когато с мръсните им сделки се заемат специализираните служби.

Гневът на Борисов бе провокиран от внушенията, които лидерката на БСП Корнелия Нинова се опита да направи за приватизацията на „Булгартабак” (повече за Нинова четете на стр. 8-9). Както и от „хрисимата” позиция на олигархичния кръг „Капитал”, който въпреки безпардонното си кадруване и система за натиск и манипулации, се прави на ни лук ял, ни лук мирисал.

Заканата на премиера за пълна ревизия на престъпната приватизация от прехода предизвика такъв уплах у гузните лица, че дори пчеличките на Лаборанта Костов притихнаха с крила.

Но преди да бъдат попарени, политическите пчелички като Радан Кънев се разжужаха, когато Бойко Борисов заяви директно в ефира на Нова тв, че кръгът „Капитал” нагло е кадрувал в първия му кабинет. „Някои от министрите им не ставаха и ги уволних”, чистосърдечно призна премиерът.

И кошерът се разбръмча. Разградският олигарх, раданкъневци, провалени министри, протестъри и разни други търтеи, представящи се пред обществото за пчелички, излязоха от скривалищата си и влязоха в обяснителен режим – за да си заслужат поредната порция мед от Командира.

Не се подлъгвайте по това, че Иван Костов кротко хапва вегетарианските си ястия в щаб квартирата си в Драгалевци и като сянка избягва камерите и неудобните въпроси, криещ се зад бутиковата си лаборатория за политически анализи. В лабораторията на Лаборанта всъщност се забъркват много от рецептите на задкулисието, от които „изпържен” обикновено остава целият български народ.

Да припомняме ли скандалните сделки с БГА „Балкан”, продадена за левче, с „Кремиковци”, с „Каолин”, с големите хотели по Черноморието, извършени под умелото диригентство на Командира и винаги гладните му за повечко държавен мед търтеи и пчелички?

Опорните точки на жужащите около Иван Костов са ясни – те ще кажат, че БГА „Балкан” е представлявала два изтърбушени самолета. Но ще премълчат за стотиците активи на компанията в акции, хотели и недвижими имоти от всякакъв калибър. Ще кажат, че „Кремиковци” е бил купчина старо желязо. И ще премълчат, че много от бившите индустриални гиганти у нас бяха нарязани на скрап и изнесени на безценица в съседни страни, от където след това купуваме претопен български метал на солени пазарни цени. Иво Прокопиев ще ни обяснява как от един напорист икономически репортер просто е зачервил бузи и се е превърнал в медиен магнат и собственик на „Каолин” – единственото подобно предприятие в България.

Прокопиев мълчи за сделките си и за задкулисните си назначения във властта, но капитално ни продава морал. Дори моралът му се осребрява. Какво пък, казват че парите на Сорос миришат… на пари.

Дори в студиото на Нова тв в четвъртък Прокопиев се обяснява като ученичка за кадруванията си във властта. А най-интересно стана, когато „добрият олигарх” бе изваден по партизански начин от сградата на телевизията. Скандалният бизнесмен бе преведен с помощта на охраната през подземния гараж на сградата, за да избегне въпросите на чакащите го журналисти. Каква ирония – именно той и придворните му протестъри се смееха преди три години на тогавашния премиер Пламен Орешарски, че бил излизал през задния вход. С тази разлика, че бившият премиер не се вози на джип BMW Х5. И не дължи на обществото отговори за „първия милион”, защото не е олигарх като някои други.

Покрай управлението на Иван Костов и лабораторните му умения много хора около него направиха първия си милион не по романтичния начин с труд и пот, а с труда, потта и сълзите на всички български граждани. Защото докато работници от умишлено фалирани и криминално приватизирани предприятия оставаха на улицата, пчеличките на Лаборанта складираха толкова много мед, че осигуриха праправнуците си и се превърнаха в самодоволни розовобузи търтеи. Това е заветната им мечта – никога да не работят, само да лапат, а сметката да плаща друг.

Затова и заканата на премиера Борисов МВР и ДАНС да разнищят чудовищната далавера, наречена приватизация, така ги плаши. Могат само злобно да жужат и докато се чудят как да опазят заграбеното, ще жилят и ще вдигат пушилка, за да отклонят вниманието. Разбира се, нали не очаквате Лаборанта да наруши спокойствието си? С жуженето и жиленето ще се заемат политическите пчелички като Радан Кънев, които си мечтаят един ден като пораснат да станат истински търтеи. Но жилещите пчелички умират, нали, а в нашия случай просто се самоубиват политически.
Премиерът Борисов: Не ме свързвайте с „Булгартабак”
Булгартабак не е продаван от мен. Много ясно искам да го кажа на тези, които са им сведени тези опорни точки. „Булгартабак“ нямаше пари в сметката тогава и беше продаден от Агенцията за приватизация. Моля, медиите да питат шефа на тази агенция да разкаже за сделката. Как е направена с консултант „Сити банк“, една от най-големите банки с опит, с наблюдаващ министър Трайчо Трайков. И за това, понеже виждам, че и Конюшните бързо забравиха и много други неща се забравиха, затова на МВР и на ДАНС разпоредбите, които ще дам, са да направим ревизия на целия преход. На всички приватизационни сделки, за да стане ясно кой кога и какво е продавал и дали това е реалната цена. В тази сфера, живот и здраве да минат изборите, ще се съсредоточим в пълния обем.

предишна статия
Следваща статия

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Какво става?! Един от най-големите работодатели в Пловдив започна да съкращава масово работници

Един от най-големите работодатели в Тракия икономическа зона "Либхер...

Бургаско предприятие се продава заради дългове

Πoзeмлeн имoт и индycтpиaлни cгpaди в Южнaтa пpoмишлeнa зoнa...

Извънредно! Изграждат два нови завода около Велико Търново

Cъздaдeнaтa пpeз 1995-a гoдинa бългapcĸa ĸoмпaния "Eĸcтpaпaĸ" плaниpa oтĸpивaнeтo...

Възстановяват дейността на месокомбинат „Добруджа“ в Силистра

Дейността в месокомбинат „Добруджа“ предстои да бъде възстановена, след като...