петък, май 17, 2024

Стандартът на живот в София е по-висок от този в Пекин, Истанбул и Москва

Date:

Сподели новината.

София предлага на своите жители по-висок стандарт на живот от редица мегаполиси като Пекин, Истанбул и Москва. Българската столица е на 115-о място в класацията на най-голямата консултантска фирма в областта на човешките ресурси Mercer.

Тази седмица компанията представи своите резултати за 2016 г. за градовете с най-висок стандарт на живот в света. В класация се разглеждат общо 459 населени места според индекса Quality of Living Index.

София се нарежда непосредствено преди мароканската столица Рабат, Рио де Жанейро, Пекин, Гуанджоу, Аман, Сао Пауло и Истанбул. Преди българския град пък са столицата на Парагвай – Асунсион, Тунис, Нумеа в Нова Каледония и Доха. По-добре от София се представя и Букурещ, който е на 109-а позиция.

В класацията на Mercer градовете са подредени на база на доста показатели, включващи политическата стабилност и нивото на престъпност; икономическия климат; здравеопазването; стандарта и достъпа до образование; качеството на публичните услуги и транспорт и други.

На първо място като градът с най-добър стандарт на живот за 2016 г. се нарежда Виена. В топ 10 влизат още пет европейски града, три от които са в Германия и два – в Швейцария.

Сред 20-те най-добре класирани населени места по-голямата част отново се намират на Стария континент, а няколко са в Канада, Австралия и Нова Зеландия. Измежду тях не присъстват такива от САЩ и Азия обаче.

Най-високо класираният град от Щатите е Сан Франциско (28-о място). Най-напред в списъка измежду градовете в Азия е японската столица Токио (44-о място).

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Мече броди из горите край Ловеч (ВИДЕО)

Кафяво мече беше засечено в района на Априлци, област...

Kypиoз: Hopвeжĸи гpaд пoиcĸa oт EK paзpeшeниe зa 26-чacoв дeн

Гpaдчe в нaй-ceвepния peгиoн нa Hopвeгия пoиcĸa oт Eвpoпeйcĸaтa...

Плевенчанин стана 135-ят тото милионер в историята

В близо 67-годишната си история Българският спортен тотализатор не...

Ново 20! Може да забранят прибиращите се дръжки във вратите на колите

Дръжките на вратите на Tesla са имитирани от още...