събота, април 27, 2024

Спасяват със заеми “Марица-изток”

Date:

Сподели новината.

След няколко опита да осигури външно финансиране държавната “Мини Марица-изток” все пак успя да намери банки, които да й отпуснат кредит в размер на 28 млн. лв. за оборотни средства. За оборотния кредит минното дружество е класирало на първо място ОББ и Сосиете женерал Експресбанк, които ще осигурят общо 28 млн. лв. под формата на овърдрафт, става ясно от публикуваното решение. По-голямата част от кредита – 20 млн. лв. ще бъде отпусната от Сосиете женерал Експресбанк и с тях ще се покриват задълженията към персонала, данъци и осигуровки. Останалите 8 млн. лв., които ще бъдат осигурени от ОББ, са за текущи плащания и задължения към доставчици. Договорите с двете банки обаче все още не са подписани, поради което от “Мини Марица-изток” отказаха да дадат повече информация за цената на финансирането.

Според условията на обявения конкурс срокът на погасяване е до 12 месеца, а наказателната лихва не трябва да е по-висока от основния лихвен процент плюс 10%.

Инвестиционният кредит

Процедурата за инвестиционен заем от 24.3 млн. лв. все още продължава тъй като чака одобрението на Български енергиен холдинг (БЕХ), коментираха от “Мини Марица изток”. От там не обясниха какво точно одобрение чакат, след като холдингът вече е разрешил да се обяви конкурс за този заем, с които минното дружество трябва да съфинансира двата многокофови роторни багера, които са необходими за нови разкривки на въглища и са най-голямата инвестиция в тежко минно оборудване в последните 26 години. Договорът за двата багера беше подписан през май на официално събитие, на което присъстваха много представители на управляващите.

Половината от средствата за тази инвестиция ще бъдат осигурени от Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) като грант от фонд “Козлодуй”, по който се отпускат средства като компенсация за спрените реактори на атомната централа. Доставчик на роторните багери е консорциум между полската фирма ФАМУР и “Българска енергетика”, собственост на Николай Златев и Николай Райчев. По данни на “Мини Марица-изток” общата стойност на инвестицията е 30 млн. евро.

Слабият интерес

Досега “Мини Марица-изток” направи три опита да намери финансиране, след като първата процедура беше прекратена в началото на юли заради непълни условия към кандидатите. Повторното й обявяване отново удари на камък, тъй като заради недостатъчен брой от пет кандидата сроковете на процедурата трябваше да бъдат удължени.

Ползването на кредитни линии за оборотни средства е обичайна практика на дружеството. В момента то има общо 3 такива кредитни линии на обща стойност 40 млн. лв., които обаче изтичат на 30 септември тази година, което е една от причините да се търси подписването на нов договор. Другата причина за използването на банкови средства е, че поради сезонността на работата и по-ниския добив през пролетта и есента се налага използването на оборотно финансиране, което да обезпечи разплащанията през тези периоди.

Финансовото състояние на компанията също може да е фактор за слабия интерес на банките. Към средата на годината дружеството отчете загуба от 18.368 млн. лв. при брутна печалба за първото тримесечие от 10.7 млн. лв. От отчета на компанията става ясно, че загубата се дължи на по-ниските с 35.9 млн. лв. приходи на годишна база и увеличението на разходите за материали и външни услуги. Все пак трябва да се отчете, че компанията получи забавени задължения от 356 млн. лв. от двете американски централи ТЕЦ “AES Гълъбово” и ТЕЦ “КонтурГлобал Марица-изток 3”, които помогнаха на дружеството да покрие голяма част от натрупаните си дългове.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...