събота, май 4, 2024

София става като Лондонското сити

Date:

Сподели новината.

 Големи инвестиционни сделки с офис сгради и търговски центрове предстоят през 2017 г. Основна причина е нарастващият интерес към Югоизточна Европа, наличие на свободни капитали и атрактивни нива на доходност при умерен риск, които България предлага. Показател за тези тенденции са сделките за Sofia Airport Center и Mall Plovdiv.

През 2016 г. обемът на пазара на бизнес имоти остава в рамките на 250 – 270 млн. евро, както и през 2015 г. Най-висока е активността на пазарите на хотели и строителни парцели заради силната предприемаческа активност. Около 65-70% от общата стойност се пада на инвестиционните придобивания – на завършени активи, носещи доходност.
Фокусът за придобивания е насочен основно към офис и търговските площи. България е интересна за фондове и компании, които търсят активи с потенциал за покачване на стойността чрез активен мениджмънт и инвестиции. Сред важните за чуждите инвеститори фактори са ръстът на икономиката с темпове над средните за ЕС, гаранциите за защита на собствеността и правната сигурност на сделките, се казва в анализ на консултантската компания Forton, партньор на Cushman&Wakefield за България и Македония. 

 

Офис площи
За пазара на офис площи 2017 се очертава динамична благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг, които участват в над 60% от наемните сделки.Очаква се в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси.

 

Предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне със завършването на проекти като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др.До края на 2017 г. трябва да бъде завършена и размразената през 2016 г. офис сграда “Елипс” със 13 785 кв. м отдаваема площ от смесен тип. Над 1/3 от тези площи са наети още в строеж и дисбалансът търсене-предлагане се запазва.

Ограниченото предлагане на първокласни имоти ще се отрази и на офертните наемни нива, които през следващата година се очаква да нараснат. В момента в София те са 13-13.5 евро/кв. м за първокласни офис площи.

Търговски площи
След ребрандирането на City Center Sofia като Park Center и завършването на Markovo Tepe Mall в Пловдив не се очакват откривания на нови търговски центрове и ритейл паркове.
Работещите проекти ще продължат да оптимизират микса си, а търговците – да търсят нови възможности за разрастване и на търговските улици.Двигател остава ръстът на потреблението и доходите. Най-бързо растящи сегменти от ритейл пазара е Health&Beauty индустрията, бюджетните маркии брандовете над средния ценови клас.
Очакванията са недостигът на подходящи като размери и видимост помещения да доведе до лек ръст в наемните нива. В момента средният наем на първокласно помещение в софийските търговски центрове е 28 евро/кв. м.

Индустриални имоти
Развитието на проекти с площи под наем в София и строителството по поръчка ще поддържат активността на пазара. През 2016 г. бяха започнати няколко големи built to suit проекта като заводите на Osram Lighting в Пловдив, на Yazaki край Димитровгради новия логистичен център на DHL Express край летище София. 

До края на 2017 г. трябва да бъде отворена Сграда 3 в “Ист ринг логистичен парк” с 12 800 кв.м, подходяща за складови цели, леко производство, дейта център, планирана е сертификация по BREEAM

Фотограф: Градът.бг

Продължава изграждането на етапи от големи индустриални паркове и зони в района на София като през 2017 г. заявките са за нови 23 000 до 33 000 кв. м спекулативни площи на пазара. Въпреки недостига на качествено предлагане наемите се задържат на достигнатите нива – 4.2 евро/кв. м за първокласни площи, в района на летището и над 5 евро/кв. м.

 

През годината се очаква приключването на знакови сделкикато за парцела на „Каменица“ в Пловдив 

В София и страната строителната активност остава висока като резултат от разрастващите се операции в ритейла, логистиката и дистрибуцията. Ключов фактор е продължаващото навлизане на големи производители на авточасти и компании от леката индустрия на пазара, които постепенно ориентират към България операции с по-висока добавена стойност като развойни центрове, центрове за обработка на данни и др. Заради задълбочаващия се проблем с работната ръка в утвърдените индустриални центрове все повече нови производства ще се насочват към Северна и Северозападна България.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ВАС прекрати делото, заведено от Мая Манолова срещу демонтажа на паметника на Съветската армия

Върховният административен съд обезсили разпореждане на Административен съд София-град,...

Вандали изпотрошиха над 60 спирки в София, а щетите са за над 60 хил. лв.

Все повече спирки в София стават обект на вандалски...

Кола се заби в стълб на метри от автобусна спирка в София (СНИМКИ)

Кола се заби в стълб близо до автобусна спирка...