вторник, май 14, 2024

Софийски консорциум строи спортния комплекс “Славейков”

Date:

Сподели новината.

С миниатюрна разлика от 0.13 точки в крайното класиране обединение “Бургас спорт 2016” спечели поръчка за изграждане на спортен комплекс в кв. “Славейков” в Бургас. Единственият друг кандидат беше “Джи Пи груп” със самостоятелна оферта. Спечелилият консорциум включва две софийски фирми – “Арете строй” (предишно име “Спортни настилки”) и “Алфа билд инженеринг”. Договорът с тях е за 13.722 млн. лв. без ДДС, или съвсем малко по-ниска от прогнозната 14 млн. лв.

Сходни оферти

Поръчката бе една от спрените покрай “катарзиса” на премиера Борисов през февруари – с официалния мотив, че община Бургас няма нужните средства. Тогава за изпълнител бе избрано обединение на “Джи Пи груп” в консорциум с “АБ инвест НН” (свързана с “Хидрострой” и наскоро преименувана на “Инфра експерт”). Прогнозната цена на поръчката тогава беше 10.8 млн. лв. без ДДС. Само два месеца по-късно спреният търг бе подновен, при това с 3.2 млн. лв. по-висока прогнозна цена и с нови елементи, съвпадащи с тези от проекта, спечелил първия търг.

Първият конкурс събра пет оферти, а вторият едва две, едната от които на “Джи Пи груп”, чието предложение веднъж вече беше класирано на първо място. При оценката на техническите и ценовите оферти във втората процедура обаче Джи Пи изостава с няколко стотни. Причината е единствено по-краткият с два дни срок за изпълнение, предложен от обединение “Бургас спорт 2016”, както и малката разлика в цената – 13.722 млн. лв. спрямо 13.736 млн. лв., става ясно от протоколите по поръчката. Загубилият не е обжалвал.

Спортен опит

Няма информация коя е водещата фирма в спечелилия новия търг.

“Арете строй”, позната до началото на 2016 г. като “Спортни настилки”, има опит със спортни обекти. Тя е работила по изграждането на спортна зала в Рудозем, реконструкцията на спортен комплекс “Чавдар” в Етрополе, реконструкцията на футболния стадион в Ямбол, ремонт на спортни площадки в Хисаря, Каолиново, Павликени и др. Според търговските регистри фирмата е еднолична собственост на 34-годишния Пламен Тихомиров Трифонов.

“Алфа билд инженеринг” е еднолична собственост на Александър Йорданов Благоев и е регистрирана през април 2015 г. Въпреки че е много, млада вече има договори за саниране на жилищни сгради в Карлово (поръчката е договорена директно, без състезание), Момчилград, Разград и др. Любопитен детайл е, че компанията се сблъсква в един търг за саниране с “Джи Пи груп” в Правец, където последната често печели поръчки. Двете дружества кандидатстват за различни блокове и ги печелят.

Обединението “Бургас спорт” има малко повече от година, за да изгради спортен комплекс със закрит басейн, игрище за футбол с трибуни, тенис корт и обслужващи сгради в бургаския квартал “Славейков”. Басейнът ще бъде с олимпийски размери 20 на 50 м и с трибуни за 1200 гости. Върху сградата на басейна е предвидена покривна градина – “зелен хълм”, поставен върху “стоманенобетонна черупка с големи подпорни разстояния”. Футболното игрище трябва да е с размери 100 на 65 м и с настилка от изкуствена трева. Двата тенис корта трябва да са със синтетична настилка върху стоманенобетонна конструкция с дебелина 12 см. Договорът предвижда непредвидени разходи до 5% от ценовата оферта. Крайната цена е 16.63 млн. лв. с ДДС.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Арестувани в Бургас за купуване на гласове

В Бургас се провежда акция срещу купуването на гласове...

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...