понеделник, април 29, 2024

Сладоледената фабрика на “Нестле” във Варна ще е наполовина британска

Date:

Сподели новината.

Най-големият производител на сладолед в страната – фабриката на “Нестле България” във Варна, скоро ще е наполовина британска. Промяната в собствеността ще е резултат от постигнатото споразумение между швейцарската Nestle и британската R&R да обединят бизнеса си със сладолед. Новото дружество ще се казва Froneri и в него двете компании ще държат равни дялове. Сделката се очаква да бъде завършена до октомври, но трябва да мине и през регулаторно одобрение.
Промяната не е неочаквана, тъй като двете компании водят преговори още от есента на миналата година, а европейският бизнес на Nestle беше част от сделката. Предстоящото включване на варненската фабрика в пакета се вижда от отчета на българското дружество за 2015 г., където сладоледените активи са преквалифицирани в “държани за продажба”. Стойността им е 35.4 млн. лв.

Бизнесът в България
“Нестле” работи на българския пазар от 1994 г., когато придоби бившия завод “Малчика” в София, където в момента се произвеждат шоколад, захарни изделия и бисквити. През 2006 г. швейцарската компания купи и сладоледената фабрика във Варна, която има годишен капацитет 20 млн. литра. Тя е лидер на българския пазар с дял от около 40% според миналогодишно проучване на Nielsen.
От отчета на “Нестле България” за 2015 г. става ясно, че от бизнеса със сладолед компанията отчита загуба за последните години. Приходите от варненската фабрика са нараснали леко (с 0.7%) през миналата година до малко под 42 млн. лв. Разходите са се свили по-значително, в резултат на което бизнесът намалява загубата си до 772 хил. лв. спрямо 4.3 млн. лв. за предходната година.
В същото време компанията като цяло в България расте, като за 2015 г. общите приходи за първи път надвишават 300 млн. лв. и достигат 305.3 млн. лв. С това компанията се изкачва от четвърта до трета позиция в сектора на храните и напитките, изпреварвайки “Амилум България”, показва класацията К100 на “Капитал”. Печалбата нараства с 39% и достига 20.1 млн. лв.
Във връзка с предстоящата сделка компанията е дала и отделно резултатите от софийското производство (т.нар. продължаващи дейности), от които става ясно, че приходите се увеличават с 8% до 259.7 млн. лв. Печалбата само от продължаващите дейности е 20.7 млн. лв. (ръст от 11%).
Около 70% от производството на шоколадови изделия на “Нестле България” е предназначено за износ в повече от 35 страни – в Европа, в Канада и Австралия. Зад граница – предимно за Балканския регион, заминава и около 30% от сладоледа, произведен във Варна с марката на компанията.

Сделка след сезона
През октомври миналата година швейцарската Nestle обяви, че е в напреднали преговори с базираната във Великобритания R&R за сливане на международния бизнес със сладолед. Съвместното предприятие ще се контролира поравно от двете компании. Сделката включва бизнеса със сладолед на Nestle в Европа, Египет, Филипините, Бразилия и Аржентина, както и част от европейския бизнес със замразени храни (без този в Италия). В новото предприятие ще влезе целият бизнес на R&R, която се контролира от френския частен инвестиционен фонд PAI. Според информация на Reuters стойността на обединения бизнес се оценява на 3 млрд. евро.
През пролетта Nestle съобщи, че сделката ще бъде финализирана през октомври тази година. Новото дружество ще се казва Froneri, а централата му ще бъде във Великобритания. Общите продажби на обединената компания са в размер на 2.7 млрд. швейцарски франка, а пазарите й включват повече от 20 страни. Заетите във Froneri са около 15 хил. души. От компанията не дадоха финансови подробности за сделката.
R&R Ice Cream е третият по големина производител на сладолед в Европа и пети в света през 2015 г. според данни на Euromonitor. Приходите за миналата година са почти 1 млрд. евро, показва отчетът на британската компания. Основните пазари са Великобритания, Австралия, Германия, Франция и Италия. Според Reuters и след сделката Nestle ще запази втората си позиция на световния сладоледен пазар (заради бизнеса си в Азия и Северна и Южна Америка, където лидер е Unilever (в България е втори, като преди 5 години купи “Дарко”). Froneri ще е трети.

Каре
“Нестле” наема 100 души до края на годината
Над 100 нови работни места ще бъдат разкрити във фабриката на “Нестле България” в София, съобщиха от компанията. От началото на годината вече са наети повече от 60 нови служители в производството. Във фабриката се работи на трисменен режим на пълен работен ден. Позициите са подходящи както за натрупване на първоначален производствен опит, така и за професионалисти в областта, обясняват от “Нестле България”. До редакционното приключване на броя от компанията не дадоха допълнителни подробности, но по неофициална информация новите позиции не са свързани с разширяване на производството. По данни от регистъра КАПИ в компанията работят над 1500 души.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...