вторник, май 21, 2024

Ски бизнесът: Към върха от 1 млрд. лв.

Date:

Сподели новината.

Снегът тази година изненада приятно скиори, но и собствениците на бизнес в зимните курорти. Снежната покривка, ръстът в предварителните резервации, повишеният брой чартъри и възможностите туристи да идват и чрез нискотарифни полети са фактори за добър сезон, който, ако се състои, ще продължи възходящата тенденция в туризма след силното лято по морето.

През миналата зима (декември 2015 – март 2016) приходите от чужди туристи са надхвърлили 872 млн. лв., а броят им е бил 1.2 млн. според данните на Министерството на туризма. Това превръща ски почивките във вторите най-популярни в България след морските, а приходите от тях – във важно перо за целия отрасъл. И ако ръстът продължи още няколко години, то секторът ще надхвърли 1 млрд. лв. Голям дял – около 40% от бизнеса на зимните курорти идва от българите, но точни данни за брой и приходи от тях няма.

Надежди за ръст

Зимният сезон в големите курорти през тази година започва с прогнози за ръст. Данните от ключовите британски и балкански пазари показват същия брой или повече предварителни резервации, а в последните дни се увеличават и заявките от българи като вече са продадени голяма част от пакетите около предстоящите коледни и новогодишни празници. През миналата седмица по време на откриване на сезона в Пампорово министърът на туризма Николина Ангелкова обяви, че “най-умерените прогнози” са за 5% ръст в сектора, но ранното стартиране на сезона и добрите условия за зимни спортове са предпоставка за дори по-добри резултати.

“През тази година имаме по-добри очаквания на всички пазари”, коментира Георги Пампоров, председател на регионалната туристическа асоциация “Родопи”. По думите му прогнозите са в Пампорово да има между 7-8 и 10% ръст на туристите.

Подобни са и оценките в Банско, където към момента почти изцяло са резервирани хотелите за предстоящите празници. “Очакванията ни са големи за предстоящия сезон”, съобщи председателят на съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин, който е и собственик на комплекс “Молерите”. По думите му данните показват 7-8% ръст на резервациите към момента.

Малко по-умерени са прогнозите за Боровец. Според информация от концесионера на ски пистите “Бороспорт” (в групата попада и най-големият хотел “Рила” в курорта) към момента записванията са като миналата година или има малък ръст. За някои хотели обаче увеличението е по-изразено, съобщиха от компанията в отговор на въпроси. “Ранните записвания вървят с добър темп”, коментира и управителят на хотел “Самоков” в курорта Светлана Атанасова, която е и председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Очакванията на хотелиери и туроператори за по-добър сезон са заради няколко различни причини. Освен по-ранния старт на сезона, метеорологичните прогнози показват условия, които са подходящи и за работа на машините за изкуствено заснежаване. Така още в първата седмица на декември във всички курорти имаше работещи ски писти и лифтове.

Освен това данните показват, че има повишение в броя заявени чартъри до летищата в София и Пловдив, включително от ключовите за този сектор пазари Великобритания и Ирландия. През тази година повече чужди скиори могат да дойдат и по линия на отворените допълнително линии на нискотарифните превозвачи, които често се ползват за градски и културен туризъм, но за ски почивки.

Откъде идват скиорите

За разлика от морските курорти, които работят с едни и същи основни чужди пазари – Русия, Германия и Великобритания, при зимните през последните години се оформи ясна диверсификация. Например традиционно най-много гости в Боровец продължават да идват от Великобритания, но в Банско британците бяха изместени от гърците, които още през 2009 г. станаха най-многобройната чуждестранна група в курорта. Пампорово също започна да посреща все повече гости от балканските държави като според местния бизнес те вече са повече от половината чужденци. Данните показват, че в последните няколко години в курорта има най-видим ръст при туристите, идващи от Турция и Румъния. Очакванията са тази картина да се запази и през зима ‘2017 с някои леки изменения. Например според Георги Пампоров през тази година в Пампорово ще се завърнат ирландците, тъй като има повече заявени чартъри от тази страна до летището в Пловдив.

При полетите от Великобритания картината е разнородна – при част от операторите има повече заявки, но при други планираният брой туристи е същия или по-малък спрямо предходната година. От “Бороспорт” посочват, че данните на туроператора Nielson показват 10% увеличение на записванията за Боровец, ръст в рамките на 2-3% има и при друга международна компания- ТУИ. Същевременно обаче при “Балкан холидейз” записванията са с малък спад както за курорта, така и за България като цяло, посочват от компанията.
Инфографика

Увеличаване

Различни са и данните за балканските държави, туристите от които се прогнозират трудно заради по-късната организация и честите индивидуални пътувания. В Пампорово очакват ръст на гостите от Турция и Румъния, а в Банско на тези от Гърция. Посещенията от последната държава обаче може много бързо да се променят, ако гръцките фермери изпълнят заканите си за мащабна стачка с искане за данъчни и пенсионни преференции. През последните години подобни протести включват шосета и гранични пунктове към България, заради което и в тези периоди българският туризъм отчита по-малко туристи от страната.

Поглед към нови пазари

Бизнесът в ски курортите през последните години оценяваше Турция като най-перспективния нов пазар за сектора, а опитите за представяне и реклама в страната вече дават резултат. И през 2017 г. се очаква туристическата борса в Истанбул да бъде сред изложенията, в които участват най-много фирми от България, а тези от ски курортите да бъдат най-многобройни като група. Зимните курорти търсят алтернативи и в Централна Европа, където предстои да се засили рекламата. “Смятаме държави като Унгария, Чехия, Полша за перспективни”, коментира Малин Бистрин, допълвайки, че туристическият бизнес в Банско предстои да участва на специализирани изложения в тези държави.

Вторият коз на зимните курорти за привличане на повече туристи е организацията на все повече спортни събития. Например през тази година Банско ще посрещне старт от световната купа по сноуборд, а Пампорово ще бъде домакин на европейската купа по сноуборд слоупстайл и по фрийстайл ски слоупстайл. В трите зимни курорта Боровец, Банско и Пампорово ще проведат и стартове от държавни първенства, включително и в детския спорт, като общият брой на състезанията в трите курорта е 28 според календара на българската ски федерация.
Новото в курортите

И през тази година в големите курорти има различни нови инвестиции. Най-голямата промяна е в Пампорово. След като концесионерът на ски пистите “Пампорово” АД купи съседната ски зона “Мечи чал” в Чепеларе, двете зони ще бъдат обединени. Така с една лифт карта туристите ще могат да карат ски както в Пампорово, така и в Чепеларе като ще бъдат осигурени безплатни микробуси, които да ги превозват.

От “Бороспорт” обявиха, че продължават инвестиционната си програма като през последната година са инвестирани 1 млн. лв. в заснежаването на писта “Червено знаме”. Компанията ремонтира преди година и хотел “Рила” в курорта. В Банско към момента са възстановени участъците от ски зоната след преливането на реки в района в началото на ноември.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...