събота, април 20, 2024

Рязко скачат заплатите от догодина

Date:

Сподели новината.

Повече от половината от работодателите ще повишат възнагражденията на служителите си, показва проучване на бизнеса, посочва НТВ.

Очакванията на бизнеса за по-високи възнаграждения на служителите идват основно заради липсата на добре подготвени кадри в отделните сектори. Прогнозите са за среден ръст между 5 и 7% през следващата година – като увеличение на заплатите планират повече от половината от работодателите, при 47% ще има замразяване на доходите, а намаление на доходите не се очаква.

 

Ръст в продажбите догодина очаква всеки трети работодател, средно с 3-4%. А когато работата расте, растат и заплатите на служителите. По-високи заплати ще има в сферите на туризма, комуникациите, аутсорсинга, в IT сектора, както и в машиностроенето и електротехниката.

 

Ръстът в заплатите няма да е за сметка на съкращения. Точно обратното – две трети от работодателите няма да намаляват персонала, а всеки пети – дори ще наема нови кадри. Всеки трети работодателя смята, че минималната заплата в страната трябва да надскочи 460 лева – колкото е планирана за догодина.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...

Общинските съветници от ПП СЕК подкрепиха създаването на „Фонд за развитие на Летище Бургас“

Очаквано, общинските съветници от Средна Европейска Класа категорично подкрепиха...

Партия Средна европейска класа няма да подкрепи правителство начело с премиер от ГЕРБ

От самото създаване и реализирането на идеята и коалицията...

Голямо предприятие в Димитровград закъса с парите

Производителят на торове „Неохим“ АД е възобновил от днес,...