неделя, април 28, 2024

Русия “хвърли ръкавицата” на “Боинг” и “Еърбъс” с нов пътнически самолет

Date:

Сподели новината.

Русия представи първия пътнически самолет за средни разстояния MC-21, докато Москва се стреми да съживи блокираната си гражданска авиационна индустрия, „хвърляйки ръкавицата” на гигантите „Еърбъс” и „Боинг”, отбелязва „Франс прес”.

Прототип на самолета MC-21, който може да превозва до 211 пътници, беше представен в хангара на руската самолетна корпорация „Иркут” в сибирския град Иркутск в лъскава церемония, предавана по руската държавна телевизия.

Представянето на самолета беше „дългоочаквано събитие за нашето гражданско въздухоплаване, за авиационното строителство и за цялата ни страна”, изтъкна руският премиер Дмитрий Медведев.  

„Това потвърждава, че ние сме способни да създадем такъв самолет, който не само ще даде тласък на нашата гражданска авиация, но и който ще се конкурира с други страни”, допълни руският министър-председател.  

Медведев също така тържествено обещал, че Русия ще продължи да модернизира произведените в страната пътнически самолети.

Пътническият самолет MC-21, който може да бъде с дължина до 42,3 метра и има размах на крилете от 35,9 метра, се очаква да замести остарелия, произведен още по времето на СССР, Ту-204, като първите изпитателни полети се очакват да бъдат извършени до края на годината или в началото на 2017 г.

Самолетът, 30% от който се състои от чуждестранни части, е планирано да влезе в експлоатация в края на 2018 г.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...