петък, май 3, 2024

Русия забранява двулитровата бира

Date:

Сподели новината.

 Две години преди домакинството на Световното първенство по футбол, властите в Русия са решени да се преборят с т.нар. бирен алкохолизъм, предава онлайн изданието на РБК, цитрано от bTV. Взетите мерки в тази насока са забрана на пластмасовите разфасовки с обем над литър и половина.

Всъщност, руските специалисти се разминават във възгледите си дали изобщо съществува болест като „бирен алкохолизъм”. На Запад подобно понятие не се среща. Така или иначе все повече производители на бира, включително и у нас, призовават клиентите си да „консумират с удоволствие и мярка”.

Забраната за производството на „голяма” бира в Русия влиза в сила от 1 януари 2017 г. Производители и търговци ще имат половин година да се отърват от всички наличности. От 1 юли 2017 г. двулитровките и по-големите й събратя ще се окажат извън закона. При нарушение глобите ще достигат до 500 000 рубли (приблизително 13 000 лева).

Мерки за борба с „гумената” бира се обсъждат от три години насам. Първоначалният законопроект е предвиждал забрана на пластмасови бутилки с обем над половин литър. Последвала остра реакция на производителите, които обявили, че подобни ограничения ще ги принудят да напуснат руския пазар. Така в крайна сметка се стига до соломоновското решение за бира с максимален обем от 1,5 литра.

Макар че руснаците са известни с пословицата си „Бира без водка е просто загуба на време”, популярността на кехлибарената напитка в страната не спира да нараства. Щандовете на големите супермаркети са пълни с десетки марки бира в най-разнообразни разфасовки.  Изключително популярни са трилитровките, както и двойните кенчета с обем от 1 литър.

 

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...