четвъртък, май 9, 2024

Русия все пак оцеля. Изненадите предстоят

Date:

Сподели новината.

От геополитическа гледна точка положението на съвременна Русия е най-тежкото за последните векове. Колосални загуби на икономика, технология, население. Най-силна беше по времето на СССР.

От военна гледна точка ситуацята е подобна. Никога реалният враг не е бил толкова близо до границите на Русия и до нейната столица Москва.

От икономическа гледна точка положението на Русия е много сложно, тъй като тя е съставна част от системната криза на цялата западна система, т.е. на либералния капитализъм, и няма своя собствена финансова система.

От социална гледна точка налице е дълбоко недоверие и отчуждение между немалка част от руското общество и властта, както държавната, така и църковната.

Ако има някакъв по-оптимистичен аспект това може да е само военният, въпреки че оптимизмът и тук е относителен, тъй като предстоящите глобални катаклизми са близки и неизбежни.

От военна гледна точка, от всички сценарии, в момента най-вероятна е войната в Европа.

След краха на СССР активното придвижване на НАТО на Изток създаде обширна зона на “неприемлив риск” на руските държавни граници и стана най-голямата заплаха за националната сигурност на Русия. След влизането на Прибалтика в НАТО инфраструктурата на този военен блок се оказа само на 150 км от Петербург, а долетното време на американските ракети до центъра на европейската периферия на Русия е само 1,5 – 2 минути. Даже тактическата авиация на НАТО може сега да нанася удари по най-важните стратегически обекти на Русия, разположени в дълбочината на нейната територия.

Освен това това към НАТО се стремят Украйна, Грузия и Молдова, властта, в които принадлежи или на нацистко-циониската мафия, или на отявлени ненавистници на руския народ. Влизането на тези страни в НАТО ще означава окончателен крах на геополитическото влияние на Русия в Eвропа и в целия свят и успешна реализация на хитлеристката Барбароса-2.

Южният украински плацдарм, наред със северния-балтийският, са идеални рубежи за провеждане срещу Русия на мигновена настъпателна военна операция, на която Москва няма да успее да реагира. Достатъчно е да се каже, че настъпвайки по тези рубежи натовските танкове ще бъдат в Петербург след 3 часа, а в Москва – след 6-8 часа. Неслучайно през септември 2014 г. Барак Обама заяви “Защитата на Талин, Рига и Вилнюс е важна, като защита на Берлин, Париж и Лондон”.

От 2016 г. САЩ решиха да увеличат финансирането на военните операции на НАТО в Източна Европа 4 пъти. Във връзка с това европейският театър на военните действия днес е главният за руската армия. От това дали ще бъде разгромен врагът в Прибалтика, на равнище на Европа и в планините на Кавказ, ще зависи самото съществуване на Русия и руския народ. Заради това именно Западният, т.е. Европейският, и Южният – Кавказкият, военни окръзи, се въоръжават с най-съвременни оръжия.

От 2012 г. на западното направление се възстановява военната инфраструктура, разрушена през безумните години на Горбачов и Елцин. През 2015 г. в Западния военен окръг беше възстановена прословутата 1-ва танкова гвардейска армия, разформирована от либералите още през 1999 г. Именно те ще бъдат първите получатели на най-новата бронетехника – танковете “Армата”, самоходните гаубици “Коалиция”, бойните пехотни машини “Курганец” и “Бумеранг”, реактивните системи за залпов огън “Торнадо-Г”.

Паралелно с танковите армии в Русия се възстановяват и други подобни структури. На северното оперативно направление се възстановява 6-та ленинградска армия на ВВС и ПВО. В резултат на тези процес, към 2020 г., на европейския театър на военните действия Русия ще може да съсредоточи мощна войскова групировка, в чийто състав ще влизат хиляди самолети и хеликоптери, танкове и реактивни системи за залпов огън, комплекси на ПВО и системи за радиоелектронна борба. Стратегическите флангове на тази групировка ще бъдат стотици кораби и подводници от Черноморския, Балтийския и Северния флот.

Групировката ще се управлява от Москва, от Националния център за отбрана.

Русия се готви за предстоящия катаклизъм. За голямата война. Дали ще има такава война или не, е чисто риторичен въпрос. Различията могат да са само в сроковете кога ще започне.

Възраждането на руската военна мощ стана повод за тревога в САЩ и НАТО. Действията на руската армия в Крим и Сирия шокираха натовските генерали. Пентагонът беше изненадан от мащабните военни учения на руските войски, които показаха, че Москва може в кратки срокове да прехвърля многохилядни военни контингенти от един военен театър на друг, създаващи неочаквани за противника мощни ударни групировки по земята, въздуха, морето и под водата. Сирия е най-пресният пример. Започна преразглеждане на военната политика на НАТО в Европа.

На северния фланг на НАТО САЩ започнаха прехвърляне на танкове, артилерия, друга военна техника в комплекси пещери в централна Норвегия. Още през 80-те години тези пещери се използваха за съхранение на американската военна техника, предназначена за възпиране на СССР. През последните години пещерите отново влязоха в употреба. Сега в тях има над 65000 единици техника. Пещерният комплекс е съвременен и неговата мощност е достатъчна за поддържане със съвременна техника и въоръжение на 15 000 морски пехотинци.

Освен това НАТО ще разположи няколко хиляди военни в Източна Европа и Прибалтика, до границите с Русия. Подразделения до 500-1000 военни ще бъдат изпратени в Естония, Латвия, Литва, Полша, Румъния, България. Те ще са въоръжени с ракети “земя-въздух”, атакуващи самолети и хеликоптери. Военноморските сили на САЩ вече поискаха средства за модернизиране на крупната авиобаза Кефлавик в Исландия, която по времето на Студената война се използваше за базиране на самолети срещу подводници. Сега там отново ще базират патрулни самолети Р-8А Poseidon, предназначени за борба с руските подводници.

Стремителното развитие на руската военна техника и производство през последните години постави американските и натовски генерали пред сериозни въпроси. Тези странни руснаци, които изглеждаха, че са победени завинаги, отново възстановяват своята военна мощ. Освен това се научиха да създават огромни зони със закрит достъп, в които нито натовски самолети, нито американски кораби ще могат да се движат. Така например С-400 в Сирия покрива небето над Близкия Изток с плътен калпак от безполетна зона.

Но даже С-400 не е най-мощната руска система. В производство влиза С-500 Прометей, зенитно-ракетен комплекс от най-ново поколение, който ще може да унищожава хиперзвукови крилати ракети, самолети и безпилотници и нискоорбитални спътници и космически средства, пускани от хиперзвукови самолети или орбитални космически платформи. С-500 може да порази до 10 балистични и хиперзвукови цели, летящи със скорост до 7 км/сек. На този комплекс са необходими само 10 минути за влизане от походно състояние в пълна бойна готовност. Той ще може да сваля и спътници в близкия космос, както и маневриращи бойни глави на стратегически ракети и хиперзвукови крилати ракети. Със С-500 руската противовъздушна и противоракетна система ще стане най-добрата в света.

Подобна ситуация е и на морето. Най-новите руски неатомни подводници от проекта 636 могат да откриват американските подводници на 3 пъти по-далечно разстояние, отколкото самите ще бъдат откривани. Това им позволява да затварят огромни морски пространство под водата. Руските подводници и кораби бяха въоръжени с ракетите “Калибър”, които могат да ликвидират всяка самолетоносачна групировка. Предстои появата на нови хиперзвукови крилати ракети, чиято скорост е такава, че свалянето им е нереално. Именно такива ракети, под шифъра “Циркон”, ще бъдат разположени на атомния крайцер “Адмирал Нахимов”, който ще влезе в строя през 2018 г.

Това означава, че зоните със закрит достъп за САЩ и НАТО в близко време ще станат повече.

Северният Атлантик, наред с Европа и Средиземноморието, е още един важен театър на военните действия. Онзи, който контролира Баренцово море, Норвежко море и Исландско-Фарьорския морски район, ще господства над голяма част от Атлантически океан. Това ще е крах на цялата западна военна стратегия от последните 70 години. И огромна победа на руската армия. Заради това защитата на морските атлантически комуникации е най-важна задача за САЩ, които държат тук огромен флот от стотици бойни кораби и подводници. Но, ако по-рано Русия трудно можеше да се противопостави на американските морски групировки, сега ситуацията е коренно променена. Русия масово въвежда на въоръжение ракетни системи с голям радиус на действие. Простата сметка показва, че при пуск на руски ракети даже на 1000 км американската самолетоносачна групировка за собствената си сигурност ще трябва да контролира гигантска акватория от 3 140 000 кв.км. Това, разбира се, е невъзможно. А радиусът на руските “Калибър” е 1,5 пъти по-голям и ще бъдат открити едва няколко секунди преди да унищожат целта. С такива ракети вече са въоръжени руските атомни подводници “Антей” 949М.

Срещу флота на САЩ в Атлантика ще действа и далечната авиация и корабите на Северния флот, които общо са въоръжени с противокорабни ракети от ново поколение. Плюс неатомните подводници от клас “Варшавянка”, които са наричани “черна дупка”, тъй като откриването им е невъзможно.

Това означава, че доминирането на американците в Атлантика остава в миналото.

Какъв е изводът? Той е, че нещата с Русия съвсем не са толкова мрачни, колкото изглеждат. Русия е обкръжена от врагове. Русия едва сега почва да се възстановява от най-голямата геополитическа катастрофа в историята. Засега не може да върне общонационалното единство заради страх и недоверие, наследени от перестройката и 90-те години. Но Русия все пак оцеля и се съхрани като държава. Това е поредната изненада за онези, които я бяха отписали. Изненадите предстоят…

Източник: Старго секретно

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...