четвъртък, май 16, 2024

Рекордни дългове на здравната каса

Date:

Сподели новината.

 Общият паричен недостиг в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) през 2016 г. ще достигне невиждани за последните шест години 500 млн. лв. Това показват предварителните изчисления на Института за пазарна икономика (ИПИ). За сравнение, предходните три години числото беше средно около 340 млн. лв., а през 2011 и 2012 г. числото бе около 160 млн. лв.

Огромният недостиг е при положение, че за тази година не е планиран дефицит в бюджета на касата. Т.е. здравното министерство и ръководството на НЗОК планират да прехвърлят тези средства като неразплатени задължения за следващата година, освен ако не се извърши спешна актуализация на бюджета и не се извърши трансфер от централния бюджет.

„По първоначални прогнози се очаква да има сериозен дефицит, който няма да се покрие през тази година и няма как да се покрие през следващата, ако не се гласуват допълнителни средства“, коментира Калоян Стайков, икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

По неговите думи през годините този тип задължения са намалявали, единствено когато правителството е взимало решение за допълнителен трансфер. Такъв беше случаят през 2014 г., когато с две актуализации касата получи допълнително 225 млн лв.

Сега обаче, месец преди края на бюджетната година, няма сигнали за подобни действия от страна на правителството в оставка. Така рекордните неразплатени задължения към болници, аптеки и доставчици ще се прехвърлят за следващата година, когато министър вече няма да бъде Петър Москов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Трагична смърт край Кюстендил

Пешеходец е загинал, след като е блъснат на пътя...

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...