петък, април 19, 2024

Прокуратурата нареди да не се използват турските ваксини „Еувакс Б”

Date:

Сподели новината.

Върховната административна прокуратура е дала указания до здравния министър и до шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата да вземат всички необходими мерки за недопускане в страната на ваксините “Еувакс Б”, които са дарени от Турция. Това съобщават от прокуратурата.

 

Прокуратурата се е самосезирала по медийни публикации и е извършила проверка за законността на ваксините. Държавното обвинение е изискало становището на агенцията по лекарства, което съдържа информация, че ваксината “Еувакс Б” не е разрешена за употреба в страната. Указанията до здравния министър и шефа на агенцията са направени именно на базата на това становище.

Установено е, че понастоящем ваксината “Еувакс” е в склад на Министерство на здравеопазването и не е пускана в употреба.

Върховната административна прокуратура е изискала и писмено уведомление от предприетите от Петър Москов и шефа на агенцията по лекарствата мерки.

Припомняме, по-рано министър Москов обясни, че „Еувакс Б” е резервна ваксина за хепатит, която се държи на склад в случай на бум на бежанци и други кризи. Той призна, че е имало проверка на прокуратурата и министерството, за да се удостовери, че всичко е наред с тази ваксина.

Здравният министър даде гаранции за качеството на ваксините “Пентаксим”, които сме получили като дарение от Турция. Той смята, че се води мръсна война на икономически интереси и минава границите на човешкото.

След заседание на кабинета Москов гарантира на всички майки и бащи, че задължителната ваксина отговаря на всички изисквания. Петвалентната ваксина за имунизация на деца “Пентаксим” е безопасна – тя не е била обект на прокурорски проверки, нито в нея има живак.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...