четвъртък, април 25, 2024

Продават се стари хотели по Черноморието

Date:

Сподели новината.

За много хора, като чуят Черноморие, автоматично изниква асоциация със строеж. Естествено за този етикет големият виновник е периодът на кредитния бум, който доведе със себе си безчет хотелски проекти. След кризата по правилната асоциация беше застой. А сега, с лекото съживяване на летния туризъм, актуалната тема е продажби. Това е нещо, което и редица хотелиери прогнозираха като тенденция – идва момент на засилване на вторичния пазар с последващи реконструкции на придобитите комплекси.

През тази година най-голямата сделка по морето беше тази на хотелиера Григор Фиданов, който през март стана собственик на хотелите “Обзор” и “Изгрев” на Златни пясъци за 31 млн. лв. На финала на лятото смяната на собственост е концентрирана в курортния мегаполис Слънчев бряг – Несебър – Свети Влас. Очаквано комплексът “Парадайз бийч” на Свети Влас, част от наследството на “Мултигруп”, вече официално има нов собственик. Старият проект “Олд Несебър хилс” ще бъде подновен, след като е бил закупен от банката кредитор от Заки Маджид, който има и друг хотел в комплекса наред с разнородните си бизнес интереси. Вторичните продажби ще продължат, като не минават и без участието на частни съдебни изпълнители, а на вниманието на инвеститорите излиза и хотел “Виго” в Несебър при начална тръжна цена от 13.4 млн. лв.

Спомен от “Мултигруп”
Комплексът “Парадайз бийч” в Свети Влас е част от наследството на “Мултигруп” на Илия Павлов. Хотелиерският бизнес на групата навремето се заражда по линия на приватизацията. “Мултигруп” сключва една от първите приватизационни сделки в сектора, купувайки туроператорска фирма, наследила марката “Балкантурист”, а през 1995 г. холдингът придобива 49% от капитала на “Гранд хотел Варна”. През 2001 г. експанзията продължава с “Хотел Интернационал” в Златни пясъци, година по-късно с бившата резиденция “Перла” в близост до Приморско, а на терен от завод се изгражда на зелено и ваканционно селище “Парадайз бийч”. Хотелите са обединени под бранда Bt collection, който се управлява от мениджмънт компанията “Би Ти девелопмент сървисиз”, като сега активите на “Мултигруп” са разпределени между наследниците му и мениджмънта, излъчен от група инвеститори.
През пролетта на тази година от “Би Ти девелопмент сървисиз” потвърдиха пред “Капитал”, че тече процес на продажба на “Парадайз бийч”. Детайли по сделката не бяха споделени, като стана ясно, че менажиращата компания ще концентрира усилията и инвестициите си върху останалите активи (СПА комплекс “Гранд хотел Варна” ще бъде обновен в следващите 3 години, а инвестициите ще са около 50 млн. евро). Сега документите в Търговския регистър вече черно на бяло показват новия собственик на комплекс “Парадайз бийч” и едноименното дружество. Това е Венелин Ташев, общински съветник в Несебър, и компанията му “Гарант – турист – С.И.В”. Ташев представя себе си като хотелиер и ресторантьор. Той притежава хотел “Котва” в Слънчев бряг и “Мариета палас”, намиращ се в новия Несебър, като според регистрите на Министерството на туризма те се намират в дружеството купувач на “Парадайз бийч”. Подобно на редица други хотелиери и срещу Ташев през годините е имало покушение.
Той обясни, че преговори за покупката на комплекса се водят от две години. “Аз го харесах, те после го предложиха”, коментира Ташев, като най-накрая се е стигнало и до общо съгласие за цената, която отказа да назове. От документите в Търговския регистър става ясно, че между “Гарант – тТурист – С.И.В” и Д банк е сключен договор за инвестиционен кредит в размер до 5 млн. евро. Крайният срок за издължаване по кредита е 25 септември 2025 г. и е за покупка на 100% от капитала на “Парадайз бийч”, като ще бъде и рефинансиран кредит, предоставен от ПИБ през 2010 г. на “Балкантурист елит”. От 26 юли 2016 г. компанията “Парадайз бийч” е заложена по договора за заем между Д банк и “”Гарант – турист – С.И.В” и Ташев като съдлъжник, като от него става ясно, че заложеното предприятие се оценява на 15.3 млн. лв.
Въпреки че сделката се финализира на 26 юли, Венелин Ташев реално е влязъл във владение от 1 април. Плановете предвиждат от 1 октомври в комплекса да започнат реконструкции, които трябва да се случат на три етапа. “Първо едното крило, после второто и накрая третото”, като по думите му всичко трябва да се дострои и да се изнесе напред, за да може помещенията и стаите да постигнат нужната големина. Целта е четиризвездният комплекс да се качи една категория нагоре. “През 2019 г. трябва да сме 5-звездни”, заяви Ташев. “Парадайз бийч” ще продължи да се нарича по този начин, тъй като според Ташев “името си отговаря на мястото”.

Крилце или хотел
Строителство по всяка вероятност предстои да се случи и в стария хотелски апартаментен комплекс “Олд Несебър хилс”, намиращ се на територията на община Несебър в местността Юрта Балкан, между Свети Влас и Слънчев бряг. Той фигурира в дългата биография на прочулия се с случая “Дюнигейт” архитект Калин Тихолов. Информацията за проекта се появи преди 10 години в бума на строителството. Той щеше да предлага апартаменти за сезонно ползване, разпределени в 12 сгради на площ от над 44 хил. кв.м, от които 14.6 хил. кв.м застроени. “Сградите са в стила на старата българска архитектура на три или четири етажа. Партерните етажи са в камък и там са разположени обслужващи и обществени помещения. В средата на комплекса има открит басейн и ресторант. В близките сгради са предвидени магазини, детска градина и СПА център”, гласеше описанието на проекта в медиите. Той обаче остана недовършен.
Кредитополучател на заем за изграждането му от Уникредит Булбанк е “Г 56 дивелъпмънтс”, която е собственост на “Групо Г 56 България”, собственост на испанците Хуан Кортес и Фернандо Марти. Явно обаче това се оказва лош кредит за банката и имотът е обявен за продажба. В предходните години обаче настроението за инвестиции в туризма е доста минорно и затова той е купен от “УКТАМ България”. Зад акронима стои името на собственика – австрийското UniCredit TurnAround Management CEE, което, както подсказва името, е звено за оздравяване на закъсали проекти на банката. В отчета на компанията за 2015 г. се казва, че през настоящата година ще активизира съвместната си дейност с “Уникредит Булбанк” по управление и реализация на собствени на банката имоти, придобити при изпълнение срещу обезпечение по влошени експозиции на длъжници. Така комплексът е закупен в края на юли през акционерното дружество “Холидей вилидж аква невис” отново с финансиране от Уникредит Булбанк. В него Заки Маджид притежава една златна акция, а другият съсобственик е “Наксиа”, еднолична собственост пак на Заки Маджид.
Новият собственик Заки Маджид има и друг хотелиерски бизнес в Слънчев бряг и по-конкретно комплекса Aqua Nevis Club Hotel, макар да е по-известен с дружеството си “Самекс”, което има франчайз права на веригата за бързо хранене KFC, а в по-ранните години на прехода – с безмитната търговия. От пролетта на 2009 г. до пролетта на 2013 г. е бил в борда на директорите на свързаната с Васил Божков “Трансимпекс”, компанията, която на практика замести “Кореком” като основен играч в безмитната търговия след 10 ноември. Там двамата са съдружници от 2001 г., като сега компанията е в списъка с големи длъжници на НАП и с изпълнителни листа от ОББ.
От документите в Търговския регистър става ясно, че банката ще финансира бъдещия проект, като на 29 юли е сключен договор за комбиниран банков кредит в размер 35.8 млн. лв. с Уникредит Булбанк. Инвестиционния кредит е до 28.3 млн. лв. и той трябва да бъде получен на два транша от до 16.6 млн. лв. и до 11.7 млн. лв. Револвиращият е до 7.4 млн. лв. и пак се получава на 2 транша: до 4.3 млн. лв. и до 3.1 млн. лв. Целите на заема са да се постигне финансиране на до 75% от покупната цена на фаза 1 от проекта на “УКТАМ България” с първия транш на инвестиционния кредит, а с втория транш да се осигури финансиране на до 75% от общите проектни разходи на фаза 2. С револвиращия заем трябва да се осигури финансиране на дължимия данък във връзка с придобиването по фаза 1, а с втория да се финансира на 100% дължимият ДДС във връзка с общите проектни разходи на фаза 2. “Капитал” не успя да се свърже с новия собственик, който не обича публичните изяви, и бъдещите му планове не могат да бъдат категорично потвърдени. Сайтовете за резервации обаче вече показват, че през сезон 2017 г. на въпросното място предстои откриването на комплекса Family Life Nevis Resort.

И още през ЧСИ
В Несебър пък частен съдебен изпълнител продава хотел “Виго”, разположен на ул. “Иван Вазов” 9 в курорта. Началната цена на търга е 13.4 млн. лв. От регистрите на Министерството на туризма става ясно, че той е собственост на “Виго груп” ООД. Причината за продажбата на хотела е необслужван дълг към ОББ. Компанията има и натрупани дългове към различни кредитори, като “ЕВН България Електроснабдяване”, община Поморие, банки. Собственици на компанията са Огнян Найденов и “ВГ кепитъл”, която е еднолична собственост на Илко Десподов, и двамата са местни бизнесмени. През 2008 г. компанията е имала намерение да строи и 9-етажен мол в Несебър. Кризата обаче е променила хода на събитията. Това ще е вторият опит за продажба на хотела, след като при първия търг от лятото на тази година при минимална цена от 16.8 млн. лв. явно не се е намерил купувач.

През май тази година имот на “Виго груп” в Поморие в местността Кротиря, върху който са били вписани множество възбрани, е продаден също чрез публичен търг, като справка в Имотния регистър показва, че купувач на имота от 3795 кв.м е бургаската “Ти Ви хотел”, собственост на Владимир и Атанаска Колеви. Името на Владимир Колев се появи из регионалните медии, след като той закупил на търг и дома за деца “Ронкали”, намиращ се в близост до централния плаж на Бургас, за да строи модерна сграда, като пред местния сайт “Флагман” бизнесменът е обяснил преди две години, че децата ще останат в дома 3 години, докато не се построи новата сграда за тях в квартал “Ветрен”.

Засега сделките са по-скоро епизодични и едва ли ще повлияят сериозно на голямата картина в туристическия сектор. Добрата нова тенденция е, че те са по-скоро стратегически и с цел реновация и развитие, а не следствие от натиск на кредитори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...