понеделник, май 20, 2024

Приеха спортната наредба в Бургас

Date:

Сподели новината.

Общинските съветници приеха новите правила за подпомагане на спортните клубове. Предизвикалата истинска война между индивидуалните и колективните спортисти в Бургас докладна мина след 2 часа дебати от съветниците, които също не бяха единодушни в исканията си. Най-спорно беше предложението в правилника 70% от бюджета за спорт да отиват при колективните спортове, а останалите 30% – при индивидуалните. Парите, които Общината отпуска на спортните клубове през тази година е 1 000 000 лева.

Зам.-кметът по здравеопазване и спорт Лорис Мануелян сподели, че общината работи в прекрасни взаимоотношения с бургаските спортисти. Той допълни, че през 2007 година администрацията подпомагала 15 клуба, сега те били над 100.  Инфраструктурата била в ужасно състояние през 2007 година, а спортистите нямали бази, където да спортуват.

“Подобренията ни струваха средства и успяхме да изградим структура, която даде тласък на много клубове. Ние гледаме на спорта не само като престиж, но и като социална функция. Имаше необходимост от нова наредба. Процесът 70 на 30 е бил залаган години назад, което лесно може да се изчисли. Искаме правилно разпределение на подпомагането. Наредбата, ако влезе днес, то до края на март ще можем вече разплащаме парите на клубовете. Мнението на администрацията е, че няма съвършени наредби и нищо не ни пречи, ако забележим, че има несправедливост, то да направим изменения. Нека не я приемем като нещо, което ще остане за вечни времена”, каза той.

Калчо Белов от ГЕРБ, които е основен инициатор на новата наредба, сподели, че общината през годините заделяла все повече спорт, като нито един клуб не бил оставян без необходимото финансиране. “Наредбата е за да вкараме спортните клубове в правилата. През 2015 година нямаше клуб, който да беше в тежка несъстоятелност, напротив появиха се още 14 спортни клуба за индивидуален спорт. Същото се отнася и за колективните спортове. Сумата не е за вечни времена, ако се получи дисбаланс ние сме готови да реагираме и имаме заделени средства”, каза той.

 

“Смятам, че предложението ми за равно разпределение на парите е честно за всички. Открих много пропуски в новия правилник. Средствата не са единствената помощ, с която разполагат спортните клубове. Влагат се и собствени такива, както и пари от спонсори. Личните средства, които един клуб влага за състезания, са много повече от предвидените. Искаме да отпаднат предложения 8 и 10, защото те не подпомагат клубовете”, заяви Румен Ангелов –  младши.

Преди дебатите на съветниците се изказваха и представителите на бургаските спортни клубове. Милен Господинов от бургаски спортен клуб по стрелба сподели, че наредбата се приема по никое време и нито един клуб няма да получи никакви пари до края май. От наредбата не се разбирало и какви са сроковете за кандидатстване на финансиране на клубовете. “Наредбата сравнява ябълки с круши. Явно един боксьор е 30% спортист, а член на отбор е 70% спортист. Нека бъде подкрепено решението на Румен Ангелов за равно финансиране”, заяви Господинов.

 

Според Атанас Геренов от отбор по мини футбол в наредбата се приравнявали малки непрофесионални отбори от селата с отбори като “Нефтохимик” и “Черноморец”. Имало критерии, които не можело да се покриват от аматьорските отбори – заплати, транспорт и тренировки. Нужно било разграничение на отборите и те да се отделят от аматьорските такива. Нужна била и комисия, която да определи правилата в наредбата.

Румен Ангелов от клуб по лека атлетика “Европул” беше видимо недоволен от предвиденото разпределение на тези 1 000 000 лева. “Решението днес ще се отрази на спорта в следващите години. Индивидуалните спортове не се състоят от сам състезател, а от цял отбор. Ролята на индивидуалните спортове възпитава точно толкова колкото и отборните. Всеки спорт възпитава състезателите си и ги учи на еднакви неща. Това е жизнено важно финансиране на спорта. От собствен  опит знам как се взимат решенията в ОбС, но това не е политика. Хиляди спортисти имат финансова необходимост в Бургас. Показва и едно уважение към треньори и родители. Те разчитат на помощ от своята Община. Вземете своето решение с душата си и отмерете справедливо”, каза той.

“Старата наредба си функционираше добре. От ГЕРБ предизвикаха война между спортистите в Бургас. Защо предложението не беше започнато още през миналата година и да мине през обществено обсъждане. Защо са избрани и тези цифри 70 на 30. Защо не 65 на 35. Това не е подходящ момент за това предложение”, заяви д-р Бойко Миразчийски от НФСБ. Весели Пренеров от ГЕРБ подкрепи промените. Според него трябвало да се спре с тази порочна практика някой да си регистрира един клуб и след това да започва да източва пари. Георги Дражев от НФСБ призова приемането на наредбата да бъде отложено, защото водило до война между бургаските клубове.

Евгений Мосинов от БСП допълни, че наредбата трябва бъде приета днес, защото накрая тези 1 000 000 лева нямало да отидат някъде. Според него съветниците нямали избор и трябвало да вземат по-малко лошото решение. След гласуването, предложението на НФСБ за отлагане на докладната беше отхвърлено.

“В наредбата имаше много несправедливости, но за щастие успяхме да отстраним някои от тях. За съжаление има още. Отпадна решението новите правила да влязат в сила от 2017 година. Това  беше добра идея, като мотивите на спорните клубове бяха, че вече са подадени документи по старите правила и не знаят какви пари ще получат. Каузата е справедливо да разпределим парите за спорт”, сподели Ангел Бачийски от СЕК.

“Сега се заражда една омраза между бургаските отбори. Наредбата да остане, но нека пипнем още по нея. Тук са и треньори и спортисти, които са постигнали много. Общинските съветници не могат да вземат това решение, защото те не разбират от спорт. Това гласуване от 70 на 30 трябва да го изтрием веднага, защото спортистите не трябва да се делят на богопомазани и прокажени”, каза от своя страна Антон Коджабашев от АБВ.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...