четвъртък, април 25, 2024

Правят фургони за 300 души в Бояново

Date:

Сподели новината.

Управляващите няма да отстъпят на протестиращите от елховското с. Бояново и ще изградят лагер от затворен тип в бившето зенитно поделение там. В неделя жителите на няколко населени места протестираха срещу плана да се направи затворен бежански център с фургони. Местните хора са 600-700 души според справочни сайтове и се страхуват за сигурността си.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов беше цитиран в медиите, че ще има “единствено за площадка, на която ще бъдат поставени около 52 фургона за около 300 човека до обработка на документите им”. Той отрече твърденията, че там ще бъдат настанени 2000 души, и увери, че за гарантиране спокойствието в селото ще бъде осигурено засилено полицейско присъствие.

Вътрешният министър Румяна Бъчварова, която направи обиколка по границата, отиде на среща с кмета на Бояново Кръстьо Драганов (БСП) и видя политическа намеса в протеста на хората. Според нея малка част от протестиращите били местни жители, а “отвън” им насаждали страхове. За лагера тя обясни: “Става дума за подготовка за терен, на който, ако се наложи, при изключително голям натиск, ще разположим фургони, за да можем да настаняваме там хора. Няма да бъде постоянно действащ център. Това е и допълнителна възможност за заетост и при подготовката на площадката, и при самото обслужване. Ще бъде преценено къде и дали се налага”. Кметът я уверил, че жителите нямат големи притеснения и че проявяват разбиране към проекта, съобщи МВР на страницата си.

Съвсем друго казаха протестиращите, които никак не са спокойни, че лагерът ще е от затворен тип.

“Няма никаква гаранция, че охраната на този център ще е достатъчна, за да се справи. Щом успяват да минат през границата, която се охранява, не смятам, че за тях ще е проблем да прескочат една ограда и да направят това, което искат. Камерите също не смятам, че могат да помогнат по някакъв начин. В селото живеят около 500 души, а искат да настанят 2000 бежанци, така ще се получи едно малцинство на българи в собствената ни родина”, каза Калоян Желязков от организаторите на протеста, цитиран от БНР.

По темата се изказа и премиерът Бойко Борисов. “Играят си на разни места със страховете на хората. Не можем нито да ги трепем на границата, нито да каним всеки да идва където му харесва. Вместо да щъкат из големите градове, центровете да са на границата, за да е по-близо да ги връщаме, каза той, цитиран от “Дневник”. Въпросът е, че само турци биват връщани, но не и икономически мигранти.

 

ПО ЖИЦАТА

Вътрешният министър обходи трасето по българо-турската граница от Малко Търново до Резово и се запозна на място как върви строителството. Уверили я, че оградата ще бъде готова до края на годината. Въпреки че по няколкостотин души влизат нелегално всяка седмица, Бъчварова поздравила граничните полицаи и подкреплението от “Фронтекс” (189 души от Полша, Румъния и Чехия) за добрата работа. Тя пак заяви, че има спад в бежанския поток: “Увеличават се опитите да се премине в тайници в големи транспортни средства през ГКПП. Това е и косвен индикатор, че има ефект от усилията, които полагаме, и от изграждането на съоръжението. Показател за снижена нелегална миграция е и фактът, че сред задържаните на изход на българо-сръбската граница намалява делът на хората, които са без регистрации”.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...

НС гласува и проект на решение за гарантиране на финансовата стабилност

Народното събрание включи в дневния си ред и гласуването...

Министри отказват пост в служебния кабинет на Главчев

Министрите в оставка в правителството на акад. Николай Денков...