сряда, април 24, 2024

Правят нов световен нефтен картел?

Date:

Сподели новината.

Осем държави, не членуващи в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), получиха покана да участват в техническото съвещание на картела на 21 октомври.

Това съобщи министърът на петролната промишленост на Венесуела Еулохио дел Пино, цитиран от Reuters. Тези държави са: Русия,  Азербайджан, Казахстан, Бразилия, Колумбия, Мексико, Норвегия и Оман.

На това съвещание Венесуела ще предложи на ОПЕК нова стратегия за повишаването на петролните цени. То предвижда поетапно намаляване на добива до тогава, когато те престанат д а бъдат на ниво под 70 долара за барел. Министърът на петрола на Кувейт потвърди, че ОПЕК ще обсъди тази стратегия.

Най-важната част от венецуелското предложение е идеята да се организира среща на високо политическо равнище по темата между ОПЕК и държавните лидери на страните, които не влизат в организацията, изтъкна президентът Николас Мадуро. Неговата страна страда може би най-силно от спадналите цени на суровината.

Русия е готова да се срещне с другите производители на петрол, за да обсъди ситуацията на световния пазар, каза в началото но октомври министърът на енергетиката Александър Новак. Мексико потвърди готовност да участва в това съвещание, но заяви, че няма намерение да намалява добива.

ОПЕК от своя страна ще обсъди своята политика по отношение нивото на добива и квотите в организацията на редовното си съвещание на 4 декември в седалището на организацията във Виена.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...