четвъртък, май 2, 2024

По-добре ужасен край, отколкото ужас без край

Date:

Сподели новината.

Навръх Нова година България ще отбележи един тих, но светъл юбилей – 35 години от решение No.197 на Министерски съвет, с което се отчуждава парче земя край Белене за целите на бъдещата Втора атомна централа. Обърнете внимание: 35 години.

През това време едно цяло поколение български граждани се родиха, пораснаха, получиха избирателни права, завършиха висше образование, научиха се на занаят и на свой ред родиха ново поколение българчета – а на онова парче земя така и не поникна АЕЦ.

Въпреки това, Белене присъства във всяка предизборна кампания, във всеки годишен държавен бюджет и дори в бюлетината на първия демократичен референдум.

Оня мултимилиарден блян, роден по средата между две дългови кризи на комунистическия режим, продължава да е водеща новина до ден-днешен.

За едни – блян, за други – съвсем реален източник на приходи, бихме вметнали.

Докато 1,4 млрд. лв. (по сметките на Теменужка Петкова) попиха без следа в основите на несъществуващата АЕЦ, някои хора станаха милионери от комисионни, взятки, бордове на директори, междуведомствени комисии, инициативни комитети и от партийни субсидии, изработени с обещания за светло ядрено бъдеще.

35 години по-късно – сметката е платена само наполовина. Ще имате да давате още 1,3 млрд. лв, а за всеки ден забавяне чекът се увеличава с още 324 000 лв.

Всичко това – за два реактора, единия от които никой не е виждал, а другият е инспектиран за последно преди 4-5 години. Тук някъде вече спира да е смешно.

Ясно е, че глобата по арбитражното дело ще трябва да се плати.

Ясно е и че няма да я плати Симеон Сакскобургготски, който реанимира “Белене” през 2002 г., нито енергийният му министър Милко Ковачев, който довчера работеше в “Росатом”.

Няма да я плати Георги Първанов, нито Сергей Станишев, в чийто мандат бяха поръчани реакторите, нито министрите Румен Овчаров и Петър Димитров, на които държавата продължава да плаща заплатите в “Лукойл” и ДП “Радиоактивни отпадъци”.

Няма да я плати Дянков със спестяванията си в рубли от ВТБ и Руската икономическа школа, нито Борисов, въпреки че той си представя плащанията от държавния бюджет като лични разходи.

Ясно е и че колкото по-дълго продължава агонията на тази корупционна схема, толкова по-големи ще са загубите. Затова – крайно време е да си платим сметката. По-добре ужасен край, отколкото ужас без край.

Но нека Русия да си задържи ВВЕР-ите и със здраве да си ги ползва. По-добре без тях, отколкото с още 100 пъти повече разходи за транспорт, инсталация, гориво и извозване на отпадъци, докато “Белене” надживее и последното поколение от вечно “признателния” български народ.

А на онова парче земя край Дунав – нека Александър Хайтов вдигне по един радиоактивен паметник в цял ръст на всички знайни и незнайни “патриоти”, които позволиха това безобразие да се случи. За такова изкуство винаги ще се намерят спонсори.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Бачийски: Не намерихме формация, готова да се бори срещу порочния модел на ГЕРБ и ДПС! (ВИДЕО)

Председателят на СЕК - Константин Бачийски - обясни защото...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...