четвъртък, април 25, 2024

Подаграта покосява вече и 30-годишни

Date:

Сподели новината.

Наричат я „Царска болест”. Но не защото от нея боледуват само царете.

Наричат я „Царска болест”. Но не защото от нея боледуват само царете. А заради храните и питиетата, които ни “докарват до нея”. Защото до подагра води прекалената консумация на деликатеси като дивечово месо, животински вътрешности, а също и алкохол. Подаграта  е заболяване на обмяната на веществата. Представлява увеличено образуване в организма на т.н. пурини (продукти на обмяната на веществата) или намаленото им излъчване през бъбреците. Заболяването може да бъде и вторично, т.е. да се развие в хода на тежко бъбречно заболяване, когато бъбреците не могат да елиминират пикочната киселина от кръвта.
Една от най-коварните болести на човечеството-подграта е вече  с изключително нисък праг на заболеваемост. До скоро се смяташе, че тя засяга обикновено мъже, които са прехвърлили 40-те, по-често тези, които са над 50 годиин. Реалността с днешна дата обаче е много по-различна. Подаграта удря вече и съвсем млади хора на 25-28 години. Това е сериозен и тревожен знак, че това заболяване вече се превръща по-скоро в симптом на лоши навици, вредна храна, обездвижване и злоупотреба с алкохол, цигари и наркотици, още от най-ранна възраст. Така се получава удар върху обмяната на веществата, който прераства в различни заболявания. В случая подаграта е точно симтом на лош начин на живот и твърде вредно хранене. Обездвижването е друга причина да се появи тази болест. Всъщност, за да се разгадаят причините за толкова спадналия праг на поразяване, би трябвало да се разбере какво точно означава подаграта. Как се диагностицира и лекува.  

Тя  е метаболитно заболяване, което възниква в резултат на отлагане на кристали от пикочна киселина в ставите и меките тъкани, което води до ставни и/или около-ставни кризи. Честотата на заболеваемост нараства значително през последните няколко десетилетия от живота на човек като заболяването засяга около 2.1 млн. души по света. Бройката обаче е реално по-висока, защото в изследнанията не са засегнати последните 10 години, а от тогава има много голямо “раздивжване” в тази посока. Бройката е вече много по-висока и засяга все повече млади хора.  

Подаграта се среща пет пъти по-често при мъжете отколкото при пре-менопаузални жени. Честотата на заболеваемост нараства при жените след менопауза, тъй като функцията на естрогените отслабва, а те усилват излъчването на пикочната киселина през бъбреците. Метаболитното нарушение, което е в основата на подаграта се дължи на повишената пикочна киселина в кръвта (хиперурикемия), обикновено над 7.0 mg/dL (416 µmol/l). В концентрации над нормата, при наличие на определени фактори в организма (ниско pH на тъканите) и околната среда, се образуват кристали мононатриев урат (МНУ), които се отлагат в ставите и предизвикват възпаление, което се проявява под формата на ставна криза.

Характерно за заболяването е, че то протича в няколко стадия. Остро-кризисен стадий е придружен с подагрозни кризи и епизоди от остри атаки. Кризата започва остро, често през нощта, със силна болка, оток и зачервяване на засегната става. Симптомите може да бъдат ограничени в една става (най-често голямата палецова става на стъпалото), или няколко такива. Заболяването често засяга и други стави – глезен, коляно, по-рядко лакътна става, китка, или малките стави на ръстите на ръцете. Ставната криза е много силна и приковава болния на легло.

Обикновено продължителността е няколко дни, но понякога има по-продължителен ход. Болните може да имат и системни оплаквания като повишена темперартура, левкоцитоза, ускорена  и др. Междукризисен период представлява период без симптоми между кризите, често е налице повишена пикочна киселина в кръвта. В това време се провежда лечението на повишената пикочна киселина. Хронична подагра с тофи или подагрозна артропатия. Обикновено се развива след 10 и повече години на остра интермитентна подагра. Тофите често “фистулизират” и съдържимото изтича, но почти никога не нагнояват, поради киселото им pH. Локализират се по ушните миди, външната повърхност на ставите. Лечението се разделя на 2 етапа – лечение на ставната криза и лечение на повишената пикочна киселина .

Лечение на ставната криза:

На първо място пациентите трябва да знаят, че е необходим покой на засегнатите стави. Локалното лечение на ставите с лед – криотерапия, е успешно и трябва да се прилага. Правят се обтривания с лед на засегнатата става, 2-3 пъти дневно по 5-10 минути. Не се прилага локално топлина. Класическите средства за блокиране на ставната криза са противовъзпалителните средства сред които са и нестероидните лекарства  и кортикостероидите.

Лечение на хиперурикемията в междукризисния период:

То се провежда след напълно отзвучала подагрозна криза. Повишената пикочна киселина се лекува с медикаменти, които подтискат нейното образуване, или усилват нейното излъчване през бъбреците. Затова преди започване на това лечение се изследва пикочната киселина в серума на болните и 24 часова урина. В зависимост от стойностите се прилага съответния медикимент. Когато е започнато такова лечение и настъпи ставна криза, то не се спира, а се намалява дозата, тъй като спирането му води до повишаване отново на пикочната киселина в рамките на 1 седмица което води до задълбочаване на кризата и тя става по-продължителна. За да се бори успешно човек с подаграта е необходимо да прилага строга диета. Тя често е била обект на спорове, защото за някои от храните съществуват различни мнения допустими ли са, и в какви обеми и количества. Като цяло обаче спазването на диетата е задължително, за да се поддържат ниски нивата на пикочна киселина и организмът да може да работи при необходимите физиологични условия.
Ето и едно  примерно меню от диета при подагра:

Закуска – овесена каша с прясно или кисело мляко с ниска масленост, по желание и с лъжица мед; натурален сок от ябълка, портокал или цял банан; до 50 грама сурови ядки без сол. Част от изброеното може да се остави за междинна закуска, например каша+фреш на първа, и банан+ядки на втора закуска;
Обяд – зеленчукова супа без спаначена или от киселец. Печено или задушено месо без тлъстини, или риба; салата от моркови, варени картофи, зеле. Обядът е добре да започне 30-40 минути преди основните блюда с пресни плодове;
Вечеря – порция печено месо или риба, варени картофи, зърнена гарнитура – елда, киноа, плодове.

Като цялопри диетата има храни, които не могат да се консумират, такива, които може да ядат от време на времи, и такива, които могат да се приемат в големи количества. Добрата диета при подагра изключва на първо място всички субпродукти от рода на дробчета, бъбречета, шкембе, пушени храни, консерви, хайвер. Ако обичате традиционната кухня с всякакви изкушения от боб, леща и грах, ще трябва да се откажете от всичко това. Откажете се също от силните подправки и пикантното, забравете неща като горчица, чер пипер и хрян. Яжте плодове, но без малини, смокини и боровинки. За хората  с подагра табу са също гъбите и шоколадът. Строго забранени са говеждата и овчата мазнина, допустима е свинска мас в минимални количества . Ограничени са сини сливи и патладжан. Разрешава се от време на време да се консумира пилешко месо, риба, телешко, яйца. Доматите са спорни, като продукт, но е по-добре да се консумират, защото са полезни за организма като цяло. Ядките също са препоръчително, но без фъстъците, които имат много пурини. Препоръчителни са млечни продукти, картофи, ориз, тестени храни, но умерено. Консумацията на вода е задължителна. Количествата трябва да са много солидни, защото по този начин по-лесно се отвежда пикочната киселина извън организма. При лека форма на подагра или състояние на ремисия диетата се счита за достатъчна. Препоръчва се подходяща физическа активност – разходки, плуване, намаляване на теглото.

диета при подагра

Най-често използваните билки при подагра са шипка, синя хвойна, синя жлъчка – цикория, полски хвощ, маточина, мечо грозде, конски кестен, змийско мляко, бяла бреза, червен и фълт кантарион. И тук отново идва въпросът, защо тази болест поразява все повече млади хора. Вече стана ясно, че това е болест най-вече на обмяната на веществата. Навиците в последните години особено сред поколението след 1990 година са свързани с много ниска физическа активност, консумация на вредни и отровни храни, както и на висока консумация на токсикологични упойващи вещества, като алкохол, кокаин, марихуана и др. Това води до директен удар именно по обмяната, както и по имунната система. По този начин негативните промени в организма настъпват по-бързо, създават се по-лесно условия за т.нар. метаболитен синдром, който е предпоставка за появата на подаград.

” Вярно е, че подаграта намали възрастовата си граница. Преди години тя се появяваше над 40-тата години и дори над 50-те година при мъжете. Получаваха я опраделена група хора, които се хранеха повече с месни продукти, бяха обездвижени и прекаляваха с алкохол. Често подаграта удряше и хора с наднормено тегло, но това не беше непременно като условие. В последните години реалностите се промениха. Младежи под 30-години вече страдат от подагра, което е силно тревожен симптом. Но, мога да кажа , че това не мажи само за подаграта, това важи и за други болести. Например сърдечно-съдовите заболявания. Вече има и 17-18 годишни юноши с високо кръвно налягане, а хора на по 30 годиин са със запушени съдове и висок холестерол. Това означава ,че съвременния цивилизационен модел на хранене, поведение и навици е доста вреден. Не можем обаче и да не споменем и нещо друго. Храната, която консумираме е вече със съвсем друго съдържание в сравненение с преди 30 години. Погледнете как се подготвят колбасите, соковете, вафли, бисквити, да не говорим за пастет и консерви. Те са пълни с химикали, ГМО и вредни продекти. Тези продекти имат директно влияние върхе обмяната, те объркват организма и оказват пагубно въздействие. Така, че факторите са много. Лошо е, че долната граница на подаграта вече падна под 30 години. Нещо немислимо преди време. Но това е факт. По-важно е превенцията сред младите хора и спазването на определени правила при хранене и начина на живот.Аз лично имам подагра от 20 години, но успявам да я държа в разумни граници. Болката е много силна по време на кризи, но човек трябва да знае как да прави профилактика. Трябва и редовно да се изследва нивото на пикочна киселина. Диета, съчетана с умерен прием на медикаменти и разумна физическа активност дават много добри прогнози за лечението на болестта. Човек преди всичко трябва да е и отговорен.”- това коментира д-р Лорис Мануелян, който е заместник-кмет по здравеопазването в община Бургас.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...