неделя, май 5, 2024

Печалбата на “Неохим” за полугодието се удвои

Date:

Сподели новината.

Печалбата на “Неохим” АД през първото полугодие е скочила до 29.1 млн. лв. Това показва финансовият отчет на димитровградския торов завод, публикуван чрез информационната система на Българската фондова борса (БФБ). За същия период на миналата година предприятието постигна двойно по-нисък резултат. От отчета на компанията се вижда, че по-добрият резултат се дължи в най-голяма степeн на поевтиняването на природния газ, който е основната суровина за производството на изкуствен тор. Това е намалило разходите на дружеството с близо 40 млн. лв.

Данните в отчета показват още, че общите приходи на дружеството са намалели с 13% на годишна база. Като основна причина за това се изтъкват финансовите проблеми на селскостопанските производители в България, които са основният потребител на продуктите на завода.

По-евтин газ

По-ниската цена на природния гaз, която е обвързана с котировките на петрола по международните борси (с 9 месеца закъснение), започна да действа положително на финансовия резултат на торовия завод още през първото тримесечие на годината. Тогава беше отчетено подобрение от над три пъти на годишна база. През първото тримесечие на 2016 г. природният газ е съставлявал 67% от общите разходи на дружеството.

Отново благодарение на по-ниската цена на суровината дружеството е успяло и да намали близо три пъти текущите си задължения към доставчика си на гориво – “Булгаргаз” ЕАД. Към 30 юни 2016 г. те се оценяват на 589 хил. лв. (1.581 млн. лв. към 31 декември 2015 г). По договор торовият завод трябва да плаща текущите доставки авансово по заявка и да доплаща в рамките на 12 дни. След тази дата “Булгаргаз” начислява законната лихва.

От отчета се вижда, че нетните приходи от продажби в страната и чужбина падат през първото шестмесечие, което затвърждава ниската цена на горивото като основен фактор за по-добрия финансов резултат. Стойността на пласираната продукция на местния пазар е намаляла с 2.3% до 92.9 млн. лв. При продажбите извън граница обаче спадът е значителен – с 26% на годишна база. Най-големият външен пазар за торовете на “Неохим” е Европа. Малък дял от продукцията се изнася за Африка и Азия.

Подобно и на други торови заводи “Неохим” работи непрекъснато в продължение на 6 до 9 месеца, а през останалото време се провеждат текущи ремонти. Целта е натоварването на мощностите да бъде над 80%. В момента в предприятието работят малко над 1000 души.

Дивидент

На проведеното на 14 юни 2016 г. общо събрание на акционерите на “Неохим” е прието 2.069 млн. лв. от печалбата да бъдат разпределени между акционерите. За всяка своя акция инвеститорите ще получат по 80 ст. преди облагане с данъци. В това число не се включват притежаваните от “Неохим” АД в резултат от обратно изкупуване собствени акции (2.58% от капитала).

За миналата година дружеството отчете нетна печалба от 4.5 млн. лв., като за дивидент ще отидат малко над 2.1 млн. лв.

За последно акции на дружеството се търгуваха във вторник. Тогава те поскъпнаха с 3.72% до 54.15 лв. за лот. През шестмесечието на 2016 г. цената на една акция се движеше от 42 и 55 лв. за брой. Реализираният обем за този период е 2.9 млн. лв. и са прехвърлени 62 800 акции в 344 сделки. Към края на юни основни акционери в “Неохим” са “Еко тех” АД с 24.28%, “Евро ферт” АД с 24.03%, “Феборан” АД с 20.3%, а Agrofer International Establishment е собственик на 7.68%.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...