събота, май 4, 2024

Пеевски взе кредит от 24 милиона

Date:

Сподели новината.

Контролираната от депутата Делян Пеевски верига “Техномаркет България” е договорила 24 млн. лв. кредитна линия от Първа инвестиционна банка (ПИБ). Това става ясно от вписан в Търговския регистър залог върху предприятието на компанията, като освен това са предоставени и други обезпечения от мажоритарния й акционер – дружеството “НСН инвестмънт”, което до март беше директно собственост на политика, а след това беше прехвърлено на дубайското Intrust Limited, за което той е декларирал, че притежава 100%.

Така връзките между ПИБ и Пеевски, изглежда, отново се задълбочават, след като покрай промените от пролетта в мениджмънта и контрола над строителната “ПСТ груп” (считана в сектора дотогава за тяхно общо владение) имаше индикации за разделяне. Още през 2015 г. покрай увеличение на капитала на НСН стана ясно, че и депутатът и дружеството са обслужвани от ПИБ, като той е превел от личната си сметка 900 хил. лв. – сума каквато до този момент не фигурираше в имуществените му декларации. Освен това още през 2014 г. банката сключи и редица цесии с компании, свързани с Пеевски, като им прехвърли свои вземания от фалиралата КТБ и така им позволи да занулят задълженията си. Към момента тези прихващания се обжалват от синдиците на КТБ, а ПИБ е привлечена като трето лице помагач.

Другата банка, през която Делян Пеевски регулярно финансира дружества от групата си, е държавната ББР. Оттам той рефинансира заемите към КТБ на “Водстрой 98”, млечните предприятия и неотдавна и новата строителна фирма под протекцията му – хасковската АБ.

Условията на кредита

Според решенията на съвета на директорите на “Техномаркет” от 11 октомври кредитната линия е разделена на две равни части. Първият транш е определен за банкови гаранции и акредитиви, като изрично за него е посочено, че е “извън отношенията на дружеството с “Глориент инвестмънт БГ”. Това е компания, в която основателите на “Техномаркет” през 2006 г. изнасят част от магазините и привличат финансиране от чужди инвеститори. От началото на 2016 г. паралелно с влизането на Пеевски взаимоотношенията между двете дружества се изострят, веригата спира да плаща наеми и претендира, че е собственик на обектите, като в момента и двете страни са завели десетки искове.

За първия транш е посочено, че е рамков договор със срок до октомври 2021 г., като в него се фиксират конкретни тарифи за откриване на гаранции и акредитиви. Втората част от заема е овърдрафт за оборотни средства с лимит до 12 млн. лв. Той е със срок до април 2018 г., като погасяването трябва да става на части – половината на три пъти в края на 2017 г. и останалото на падеж.

Цената е базовият лихвен процент на ПИБ, коригиран с коефициент за пазарна среда плюс надбавка 0.81 пункта, което към момента се равнява на 7%. През пролетта “Техномаркет” изтегли 10 млн. евро кредит от Д банк при 6%, което показва леко влошаване на условията въпреки падащите лихви в страната. Усвояването на първите 9 млн. лв. може да започне веднага след вписването на договорените обезпечения.

Поръчител, къща и още нещо

Обезпеченията също показват, че ПИБ се застрахова, тъй като е поискала високи залози. Собственикът на 72.5% от компанията “НСН инвестмънт” става поръчител на до 8 млн. лв., или ⅓ от общата сума на кредитната линия. Освен това компанията на Пеевски предоставя и първа поред ипотека на притежавана от нея триетажна жилищна сграда на столичния бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” №161, която е оценена също на 8 млн. лв. Буквално дни преди сделката сградата е била ипотекирана в полза на друго свързано с Пеевски дружество – “Дореко комерс” като обезпечение по задължения около прехвърлянето на дела на депутата в пловдивската фабрика “Юрий Гагарин” на 1 април 2016 г. На 2 октомври обаче със съгласие на “Дореко” ипотеката е заличена. По подобна схема през пролетта беше осигурено и финансирането от Д банк, като тогава в нейна полза като съдлъжник беше вписана “Балканска медийна компания”, която ипотекира и придобитата от нея сграда на bTV срещу 2.8 млн. евро.

На следващо място е вписан и трети поред залог върху търговското предприятие на “Техномаркет”. Предишните два са в полза на БАКБ, от която веригата има кредит за 11 млн. евро и Д банк – 10 млн. евро. До август такъв имаше и в полза на ДСК, но той е заличен след пълното погасяване на кредита, договорен от предишния мениджмънт, като по информация на “Капитал” това е станало по инициатива на банката, която не е желаела да носи репутационен риск. Така “Техномаркет” остава да се обслужва само от банки с местна собственост, което би затруднявало взаимоотношенията с чужди доставчици, които често не признават такива акредитиви и гаранции, като искат по-реномирано име.

ПИБ е поискала още и залог на стоки в оборот за 47 млн. лв., от които поне 22 млн. лв. да не са заложени в полза на други кредитори. Като обезпечение са вписани и търговските марки на “Техномаркет”, а като допълнително условие е заложено поставяне на ПОС терминали на банката във всички магазини на веригата.

Според данните за 2015 г. приходите спадат с 13% до 465 млн. лв., а печалбата е символичните 17 хил. лв. Капиталът на “Техномаркет” е 88 млн. лв., а задълженията 116 млн. лв., като с новите заеми съотношението се влошава, макар и да е далеч от застрашителни нива. През 2016 г. обаче компанията вече носи и задбалансов риск – ако делата с “Глориент” не се развият според очакванията, това може да значи не само съдебни разноски, а и загуба на ключови обекти.
Новите мениджъри

Заемът от ПИБ е и първото по-съществено решение на новите директори на компанията, които бяха избрани на общо събрание на акционерите на 20 септември. Тогава са освободени от борда Цветан Фидански и изпълнителния директор Евгений Гълъбов, който допреди идването Пеевски беше и акционер, но му прехвърли дела си. На тяхно място са избрани двама нови членове, които са назначени и за изпълнителни директори. Единият от тях беше очакван – това е Борис Захариев, който доскоро управляваше друго дружество от групата на Пеевски – “Табак маркет” (веригата Lafka), и седмици преди общото събрание беше освободен оттам и назначен за прокурист на “Техномаркет”. Другият по-изненадващ е избор е Владимир Данев, който е директор “Продажби” и един от управителите на българското дружество на Metro и поне досега според Търговския регистър продължава да заема и този пост. Той работи за компанията от 2000 г., като там би трябвало да се е засякъл с бившия изпълнителен директор на “Булгартабак” Венцислав Чолаков, който се счита за едно от най-доверените лица на Пеевски и преди е успявал да привлича мениджъри от предишните си екипи в компании на депутата. От “Метро кеш енд кери България” обясниха, че Данев не работи в компанията от началото на октомври и че забавянето в отписването му от ръководството е техническо.
За всяко решение ще са нужни подписите на двамата изпълнителни директори заедно или на всеки от тях заедно с този на председателя на съвета на директорите Рангел Генчев, който, преди да дойде в “Техномаркет”, е финансов директор на “Юрий Гагарин”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...