сряда, май 15, 2024

Патриотите готови да вземат властта

Date:

Сподели новината.

Ние сме готови да приемем мандат в случай, че той бъде възложен на нас като трета политическа сила, ако намерим необходимото съгласие в парламента. Това заяви съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов след консултацията с президента Росен Плевнелиев, БГНЕС.

Президентът е единственият отговорен политик, който не желае политическа криза и не иска ново служебно правителство и хвърляне на страната в безвремие, което ще бъде вместо шест месеца – една година, коментира и другият лидер на ПФ Валери Симеонов.

Симеонов поясни също, че до тази криза се е стигнало заради политическата безотговорност на министър-председателя, който е демонстрирал наполеонов комплекс и е поставил цялата страна в изпитание в момент, когато имаме стабилност.

“Поддържаме две години стабилност. Имаме парламентарно мнозинство, особено в новия формат на коалиция Обединени патриоти, която има 33 народни представители в парламента и обща подкрепа за правителството от минимум 130 души, така че няма никаква криза в момента и кризата е изкуствено създадена. Но за съжаление поради желанието за пълна еднолична власт от страна на Борисов в момента се стигна до кризата”, заяви Симеонов.

“Ние сме заявили пред президента, че имаме необходимото парламентарно мнозинство и във връзка с тази криза обсъдихме два възможни варианта”, допълни Симеонов.

“Готови сме за нов мандат, защото ако погледнем чисто егоистично, партийно, ние патриотите имаме най-големия ръст и имаме чисто партийния интерес изборите да са още утре, за да вкараме 50-60 депутати в парламента”, коментира Каракачанов. Той обаче се разграничи от другите партии, които са готови да потопят страната в криза, за да си начешат партийното его.

Каракачанов прогнозира, че след 22 януари новият президент Румен Радев ще направи второ служебно правителство и чак тогава ще се насрочи. Така според него пет месеца държавата ще е в криза.

Каракачанов заяви още, че на Консултативния съвет по национална сигурност при президента другия вторник те ще заявят намерение за взимане на мандата.

Симеонов предложи и алтернатива: “Ние предложихме и вариант две – ние сме съгласни да остане и това правителство, без този министър-председател със съответните персонални промени. Тогава няма да има нужда от никакви резки решения от служебни и експертни правителства, защото има необходимото мнозинство в този парламент, той изобщо не е изчерпан и голяма част от тези министри си вършат добре работата, подчерта Симеонов.

Не приемаме обвинението от страна на Борисов и на други фактори в ГЕРБ, че те заради Патриотичния фронт биха подали оставка, защото нямали подкрепа, заяви Каракачанов.

Една от причините, според ГЕРБ, е била искането на патриотите за минимална пенсия от 300 лв.

Каракачанов каза, че такава пенсия искат, но за хората, които имат трудов стаж, а 299 лв. е прагът на бедността. Тази пенсия, според него е справедлива за хората, които са работили над 40 години за държавата и сега са изоставени в малките населени места без здравеопазване, без охрана, с дупки по пътищата и с мизерните пенсии, а в бюджета има възможност за по-големи пенсии.

“Бюджетът, който гледахме миналата седмица беше внесен, без да ни бъде представен предварително. Ние ще внесем тези предложения утре, най-късно в петък. Три варианта сме разработили по темата за пенсиите и ще ги внесем, но не приемаме аргумента, че сме извивали ръцете на някого, защото такъв разговор не е имало. Имало е един разговор, след първия тур, на който ние сме поставили въпроса с аргументи за пенсия от 300 лв., но не сме заявявали ако вие не приемете, пада правителството или нещо друго. Това са лъжи, казвам го в прав текст. Нека кажат какви са истинските причини”, заяви Каракачанов.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

ЦИК рапортува на президента: Ще се справим с избори 2 в 1

Президентът Румен Радев проведе среща с представители на ЦИК,...