четвъртък, април 18, 2024

Официално: Край на ристриктивната мярка за едно дете в семейство в Китай

Date:

Сподели новината.

Китайските власти вече официално обявиха, че се прекратява действието на ристриктивната мярка, според която в семейство не може да има повече от едно дете,…

обявява местната агенция Xinhua, цитирана от BBC. Според решението на властите в Пекин сега във всеки дом ще може да има по две деца. Ограничаващата политика беше въведена в азиатската страна през 1979 г., за да намали раждаемостта и да редуцира прираста на населението. 30-години по-късно обаче резултатът от нея е застаряващо население, като вероятно това е основната причина за взетото решение.

Според изчисленията за повече от три десетилетия са били предотвратени 400 млн. раждания в Китай. Двойките, които през този период са нарушавали мярката, са заплащали глоби, а голяма част от тях са били и уволнявани от работа или са били принуждавани да правят принудителни аборти като наказание. Преди две години от Пекин започнаха облекчаване на режима, като семействата, които вече имат едно дете, могат да имат и второ. Това се въведе в определени провинции, заради опасения от нарастване на социалните разходи и спад при работната сила.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...