петък, април 26, 2024

Обявиха за продан техниката на TV7 и News7

Date:

Сподели новината.

Синдиците на КТБ са обявили за продажба техниката на TV7 и News7, става ясно от обявление на…

сайта на Регистъра на публичните продажби (частните съдебни изпълнители). Началната цена за техническото оборудване на TV7 е 1 826 729 лв, а за тази на News7 e 1 153 837 лв. Сумите  представляват сбор от всички начални цени на продаваните движими вещи. В обявата се уточнява, че публичната им продажба ще се проведе поотделно – “за всяка една от позициите движими вещи”, описани в списък. Сред тях са студийна техника, сървъри, камера, монтажна техника и др. Всичко, от което зависи съществуването на една медия. Датата на търга е до 4-ти декември. Вече повече от десет дни не функционира и сайтът на телевизиите. Засега официалният коментар от медиата е, че “по него се правят промени”.

На ръба на оцеляването

Това е трети опит за продажба на ключова техника на телевизиите, което при успех би означавало спирането им. Първо, в края на април съдебен изпълнител и полиция влязоха в сградата на TV7 на бул. “Цар Борис III” с цел опис и изземване на имуществото на телевизията. Това бе процедура по Закона за особените залози и е започната от синдиците на останалата без лиценз КТБ, към която медиата има необслужен дълг през трета компания. Като обезпечение по кредит към фалиралата банка е заложена именно техниката на TV7. Действието беше спряно след намеса на премиера Бойко Борисов.

От септември синдиците на КТБ отново предлагат на търг част от оборудването на TV7, заложено пред банката по заем. Началната цена е 964 хил. лв. с ДДС. Пакетът е от телевизионно мултимедийно оборудване. Вещите се предлагат в пакет, като двете най-скъпи са камера и автомобил. Срокът за оферти бе до 17 септември, но тогава техника не бе продадена.

Усилията на КТБ чрез нейните квестори и синдици да събере вземанията си по отпуснатите кредити на ТV7 всъщност имат повече от 10-месечна история. Първите стъпки са от август, а от 13 януари заемът е обявен за предсрочно изискуем. TV7 и едноличният й собственик – кипърската офшорка “Краун медиа”, дължат 290 млн. лв. на КТБ.

В края на август част от сградата на столичния бул. “Цар Борис III”, в която се помещава ТV7, беше обявена за продан заради дългове. Процедурата беше задействана по искане на Уникредит Булбанк, която през 2012 г. е отпуснала заем за 20 млн. eвро и има ипотека върху част от парцела и сградата. Ден по-късно преди три години сградата е ипотекирана и в КТБ. Началната цена за обектите беше 4.37 млн.лв. За дружеството “ТВ Седем” има искане за несъстоятелност.

Купувачът на TV7 се отказа

Докато обръчът на обречеността се затяга около медиите, стана ясно, че те загубиха и приеманата за потенциален техен нов собственик “Праймедия”. С отворено писмо до медиите още в края на миналата седмица, собственикът и изпълнителен директор на “Праймедия” Асен Асенов обяви, че компанията се оттегля от телевизионните канали:  TV7, News 7 и Super7.  На пазара от няколко месеца се коментира, че “Праймедия” е придобила собствеността в свързаните с Цветан Василев телевизионни канали, но Агенцията по вписванията отказва да я впише като собственик с мотива, че не са изпълнени изисквания на Търговския закон. Компанията води и съдебни дела по повод отказите. В отвореното писмо Асен Асенов уточнява, че отказът да се впише новото ръководство е направен въпреки съдебното решение в полза на “Праймедия” и определя това като “грубо незачитане на закона”.

“За нас това означава, че не друг, а именно държавата в лицето на Агенцията по вписванията ни лишава от възможността да управляваме своята собственост, съответно да оздравим и развием телевизиите. А с държавата не възнамеряваме да воюваме”, се казва още в съобщението до медиите. В него се посочва, че фирмата е осигурила изплащането на 8-месечните заплати на над 300 души в размер на милиони левове, както и част от дълга на ТV7 в КТБ, независимо че правото му на управление на медиите не е признато.

Заявката за оттеглянето идва на фона на очакванията медийният регулатор СЕМ да даде регистрация на нов канал, собственост на “Праймедия”, в който ще се дублира съдържание от News 7 и TV7. Преди малко повече от две седмици “Праймедия” подаде заявление в СЕМ за регистрация на нов политематичен телевизионен канал News TV, който да се излъчва по кабел и сателит. Компанията е свързана с председателя на Национално движение “Русофили” и бивш член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Николай Малинов. На днешното заседание на съвета трябваше да бъде взето решение ще получи ли регистрация канала, но то не се състоя поради липса на кворум. Случващото се около TV7 и News7 показва, че за свързаната с Николай Малинов “Праймедия” е по-лесно да регистрира ново дружество, отколкото да поеме старите с всички техни финансови и юридически тежести.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Опустошението на Видин

Поначало когато Ви разказваме за интригуващото минало на българската...

Изграждат голяма фабрика край Нова Загора

Нова фабрика за производство и бутилиране на обогатена с...