петък, април 26, 2024

Няма кой да ни каже какво ядем в Бургас

Date:

Сподели новината.

Коледните и Новогодишните празници приближават. А както знаем българите, освен с магията на Коледната нощ, свързва най-светлия християнски празник и с огромни пищни трапези.

Коледните и Новогодишните празници приближават. А както знаем българите, освен с магията на Коледната нощ, свързва най-светлия християнски празник и с огромни пищни трапези.

Нашенецът атакува хипермаркетите и трупа количките със всевъзможни деликатеси и лакомства, така като че ли утре храната на света ще свърши. И в суматохата и огромните количества едва ли си прави сметка всъщност какво яде. Освен, че по празници българинът преяжда с обилни количества храна, понякога поглъща и продукти с недотам качествени съставки.
А къде в Бургас можем да изследваме какво ядем. Оказва се, че в морския град няма лаборатория която да ни каже, дори срещу солидно заплащане, дали например в киселото мляко мазнината е от масло от млякото или производителят е добавил палмово масло. От Агенцията по безопасност на храните заявиха, че ако клиент има съмнения за даден продукт трябва да подаде жалба при тях. В зависимост от продукта от агенцията по безопасност на храните /БАБХ/ изпращат проби в съотвената сертифицирана лаборатория. Най-близката държавна е в Сливен. Но държавната институция има договори и със частни лаборатории-например за ГМО храните се изследват във Варна, а специфични анализи за замърсители в храните единствено в столицата. Въпреки, че в Бургас също има две акредитирани лаборатории –едната в Районната здравна инспекция, а другата частна и в двете ще ви излезе солено, ако решите да отделите пари, за да видите какво консумирате. В частната обаче могат да ви кажат единствено колко мазнини има в киселото мляко, но не и каква е мазнината в него. А там изследванията са повече за производителите, отколкото за потребителите. Но, ако все пак решите, че в кофичката от кисело мляко, което сте си купили за  0.50 лв няма мляко най-добре е да се жалвате в държавната агенция по храните. Иначе в частната лаборатория и тази към здравната инспекция ще ви кажат дали месото ви е заразено с ешерихия коли, но не и дали в него вместо чисто месо, има кокали и сланина. Но докато има храни , от който не се умира, или поне не веднага, има и такива, който са пагубни за някои болни хора. Един диабетик ще изпадне в тежка криза и ще застраши живота си, ако медът който си е купил, вместо  истински пчелен мед е пълен с бяла рафинириана захар. Пчелният мед се състои в 75% от простите захари глюкоза и фруктоза, под 5% захароза и 15-20% вода, като само отделни видове (манов и др.) съдържат и други съставки. Фруктозата не се нуждае от инсулин или лептин за нейното преработване и усвояване от организма. Нещо повече – фруктозата от мед може да лекува диабет, болести на кръвта и хипертония. И ако медът има примерси, това се оказва най-опасната храна, която може да доведе диабетика до застрашаващо състояние. Затова и най-честите клиенти на такива лаборатории са именно такива хора.А изследването на буркан мед за примерси на търговска глюкоза струва 4.50 лв. Единствените храни, за който можем да разберем дали имат отрови са плодовете и зеленчуците.   Такава е лабораторията на общинската фирма „Бургаски пазари”, която работи от няколко години на Краснодар. Там напълно безплатно клиентите могат да разберат дали в закупените витаминозни продукти има пестициди,у нитрати и други вредни вещества.
Е, нитрати почти винаги има-въпросът е да не са в недопустими количества. Но това не означава  че са вредни. По-високи стойности на нитрати има, както във вносните плодове и зеленчуци, но и в някои български. В лабораторията дават съвети на потребителите на плодове и зеленчуци как в домашни условия да премахнат нитратите от закупената продукция. Една от възможностите да се освободим от вредното количество нитрати, е като на половин литър вода сложим 10 гр. хлебна сода, за да се получи алкален разтвор. След което потапяме плодовете и зеленчуците за 10-ина минути. Ако нямаме хлебна сода, е достатъчно от 20 до 30 минути да стоят във вода. Тя има това свойство да навлиза през кората на зеленчуците и да дава благоприятна за организма характеристика. Част от нитратите се извличат през кората и остават вътре в самата вода. А след като зеленчуците постоят във водата, тя става осезаемо по-мазна.
А що се отнася за месото и рибата- за него няма проблеми. Няма значение откъде е, защото то пристига с ветеринарни сертификати, които са гаранция за качеството му. От БАБХ препоръчват да се купува месо с розово-червен цвят, а мазнината по него да бъде светла, бяла – до бледожълта. Ако искате да проверите дали едно месо е замразявано и

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...