четвъртък, април 25, 2024

Инвестициите бягат от Бургас

Date:

Сподели новината.

 Инвестиционният климат в община Бургас става все по-лош. В последните години няма реално разкрити нови постоянни работни места, а сериозни фирми не …

проявяват интерес да правят бизнес в региона. Това става на фона на постоянните обяви, че градът е едно от найдобрите места за живеене.

В Бургас чужди инвеститори няма. Въпреки добрия кредитен рейтинг компаниите не искат да влагат пари в града. Това стана напук на всякакви награди и определения, че общината се развива в бурнти темпове и един от малкото икономически оазиси в страната. В същото време в последните години градове като Русе, Стара Загора, Пловдив, дори и Сливен и Ямбол привличат мното повече инвестиционни ресурси, които генерират постоянни работни места. Икономиката на Бургас беше разбита в края на 90-те години на миналия век, когато приватизацията премина като ураган през града. Това струваше загубата на десетки хиляди работни места. На мястото на затворените заводи обаче не бяха построени нови мощности. Част от тях бяха превърнати в молове и търговски комплекси, а други си останаха индустриални гробища.

В последните седем-осем години в общината реално няма реализирана нито една успешна инвестиция. Широко рекламираният Логистичен парк се оказа пълен провал, а обещаните 50 милиона евро за Океанариум останаха далече в миналото. В града няма отворена нито една производствена мощност, няма нови фабрики или заводи. По този начин местната икономика разчита единствено на туристическия сезон и геограското положение,  което обаче води само до временна заетост през летните месеци, докато през зимата Бургас е със силни нива на безработица.

Според експертите сериозен проблем пред външните инвеститори е липсата на прогама за развитие в местната власт и порочните практики при усвояване на парите от обществени поръчки и евроепейските фондове.

Така икономическите проблеми в Бургас остават. Въпреки, че в последните години пред града преминаха над 500 милиона лева от европейски и държавти фондове, тези пари не създадоха заетост, а бяха използвани за обогатяване на определени кръгове. Без спешни мерки и бързи реформи градът ще си остане само място за превъртане на милиони, но без реално функционираща икономика.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....

Какво се случва с язовир Камчия, сухата зима го изпразни

Сухата зима тази година повдига въпроса налице ли е нова...

Кметът на Карнобат: Все още не е открит източникът на миризмата от завода

Все още не е открит източникът, който причинява силната...

Бургас търси млади кадри за своите топ туристически обекти

И този сезон недостигът на кадри в туризма е много...