петък, май 3, 2024

Новите фабрики на България

Date:

Сподели новината.

Официалната статистика показа, че чуждите инвестиции са намалели почти наполовина за десетте месеца на годината и са малко под 1 млрд. евро. Сухите числа обаче не винаги дават подробна картина и ако се извади гигантския проект за 1.5 млрд. долара на бургаската рафинерия на “Лукойл” от 2015 г., всъщност инвестициите не падат. Макар да липсва статистическа информация от откриванията и обявяванията на нови предприятия, се вижда, че последите години са силни – индустриалните проекти са двуцифрен брой.

Преобладават новите фабрики на току-що избрали страната нови външни инвеститори, но десетки са и разширенията на вече присъстващи. Те създават работни места, което води до повече хора с доходи, увеличават износа, внасят данъци, и дори съживяват региони… Затова в някои райони компаниите започват да изпитват дефицит на служители – първо това се усети в Ботевград, а през последните месеци в Пловдив, заради струпването на нови заводи. Това насочи инвеститорите към нови региони. В градове като Шумен и Димитровград вече има по няколко започнати проекта, което може да съживи икономиката там.

Друга устойчива тенденция е, че повечето нови фабрики са в един сектор – автомобилни компоненти. В страната вече работят около 50 такива предприятия, повечето от тях концентрирани в Южна България. И почти без изключения – собственост на международни групи от сектора.

“Капитал” събра десетте големи проекта, които бяха завършени през 2016, и десетката на тези, които ще заработят през следващата година. Списъкът не е окончателен, защото инвеститорите невинаги обявяват предварително плановете си и размера им. Без детайли за срокове, служители, сума на инвестиции са например заводът за самолетни части на френската Latecoere край Пловдив и разширението на производителя на авточасти “Магна пауъртрейн Пловдив” – най-вероятно в Стара Загора.

Няколко големи турски проекта пък предстоят в Шумен. Завод за медни кабели в момента се изгражда от Sarkuysan, която нае производствени помещения от “Алкомет”. На територията на “Индустриален парк Шумен” предприятие вече строи производителят на изолации за трансформатори Enpay Endustriyel. Пак там земя за бъдещ завод закупи и производителят на пластмасови изделия Cambro Ozay Plastik.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...