четвъртък, март 28, 2024

Атентатът в Анкара, кюрдите, ИДИЛ и Ердоган

Date:

Сподели новината.

“Ислямска държава в Ирак и Леванта” (ИДИЛ) e основният заподозрян за….

двойния атентат в турската столица Анкара от събота, а властите са близо до идентифициране на един от атентаторите, заяви в понеделник премиерът на страната Ахмет Давутоглу, цитиран от Reuters.

Досега никоя групировка не е поела отговорност за най-кървавите атентати в историята на Турция. В два взрива по време на митинг за мир загинаха 97 души според властите и 128 според прокюрдската Народно-демократическа партия (HDP), която беше сред организаторите на шествието в Анкара.

Пред турската национална телевизия NTV Давутоглу подчерта, че извън всяко съмнение става дума за самоубийствен атентат, а властите вече са установили как атентаторите камикадзета са проникнали в шествието.

Ще има ли влияние върху изборите

“Близо сме до име, което ще ни заведе до определена група”, каза още Давутоглу. Според него атентатите са опит да се повлияе на изхода на предсрочните парламентарни избори. Турците ще гласуват на 1 ноември за парламент в обстановка на силна обществена и политическа поляризация.

Това ще са вторите избори за годината, след като вотът през юни не излъчи правителство. Новото гласуване е насрочено само две седмици преди турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посрещне лидерите от 20-те най-развити страни в света, въпреки че икономиката на Турция влиза в спирала, която може да я изкара от клуба на богатите.

В същото време мирният процес с кюрдите, които са почти 20% от населението на страната, е в задънена улица. Регионалният хаос и вътрешната нестабилност правят кюрдите – пречка едновременно пред управленските амбиции на Ердоган, но и пред експанзията на ИДИЛ в Сирия и Ирак, естествена мишена.

“ИДИЛ смята всички кюрди за врагове”, казва пред The New Yorker кореспондентът за Турция на сп. The Economist Амберин Заман. Според него това е така, защото единствено кюрдските бойци успяха да нанесат значими поражения на джихадистите, включително в сирийския кюрдски град Кобани, на границата с Турция. Други кюрдски милиции попречиха на ИДИЛ да завземат територии в Северен Ирак.

Ескалация на насилието срещу кюрдите

Затова ИДИЛ беше посочена като заподозряна не само от турските власти, но и от много анализатори. “Това, което сме свидетели в момента, е битка между ИДИЛ и кюрдите в Турция”, продължава Заман. Директорът на близкоизточната програма в Woodrow Wilson International Center Хенри Барки споделя виждането за ИДИЛ като извършители на атентатите.

Според него ислямистите са преследвали две цели. Първата е “отмъщение” на кюрдите заради военните загуби от последната година. Втората е да увеличат поляризацията между доминиращата Партия на справедливостта и развитието (АКР) на президента Ердоган и кюрдите. “Това може също да е било опит да се саботира примирието между Кюрдската работническа партия (ПКК) и правителството, за което всички знаехме, че е на път”, казва Барки.

За момента втората цел е напълно постигната. ПКК, която часове след атентата обяви едностранно прекратяване на огъня да изборите, беше подложена на въздушни бомбардировки от турската бойна авиация.

В същото време лидерът на HDР Селяхатин Демирташ обвини пряко правителството за смъртта на десетки мирни демонстранти.
“Държавата не успя да предотврати кръвопролитие насред Анкара”, каза Демирташ на митинг в неделя. “Напротив, тя подтикна към него.”

За преподавателя от университета в Грац по история на Югоизточна Европа и съвременна Турция Керем Йоктем ескалацията на насилието срещу кюрдите в Турция не е изненада. Пред в. New York Times той разглежда атентата през юли в югоизточния град Суруч, убил над 30 кюрдски активисти, предимно студенти, както и нападението срещу кюрдски политически митинг в Диарбекир, в светлината на поляризиращата реторика на турските лидери, които “нападнаха HDР и дехуманизираха нейните лидери”.

Йоктем свързва това с неочаквано добрия резултат на HDP на изборите през юни. Тогава прокюрдската партия не само мина 10-процентовия праг за влизане в парламента, но с 13.12% от вота и 80 депутати на практика осуети желаното от Ердоган мнозинство за АКР.

То би осигурило на Ердоган, макар и надпартиен по конституция, почва за смяна на центъра на управлението от правителството към президентската институция. В случай, че АКР беше постигнал победа през юни, това щеше да стане лесно, защото “АКР макар и да продължава да е партия, вече се е превърнала в клиентска мрежа в услуга на ердогановите амбиции”, казва Стивън Куук, старши сътрудник в Council on Foreign Relations, цитиран от The New Yorker. Това ще бъде смяна на властта, подобна на онази, която направи руският президент Владимир Путин, който след два мандата като президент продължи да управлява като премиер, преди да се върне в Кремъл, коментира списанието.

Залогът пред Ердоган

Залогът пред Ердоган остава същия и преди вота на 1 ноември. Затова експерти, сред които и Йоктем, намират мотив на Анкара зад насилието срещу кюрдите като цяло и HDP в частност. С изостряне на конфликта през последните месеци лидерът на HDP Демирташ беше изправен пред дилемата или да се отрече признатата за терористична организация ПКК, при което да загуби подкрепа от тях, или да подкрепи борбата на кюрдите, при което да загуби подкрепа от некюрдските си гласоподаватели.

Следователно, ако ИДИЛ е очевидният противник на кюрдите, то управляващите в Анкара имат интерес от всяко отслабване на военното и политическо представителство на кюрдите. Това твърдят редица вътрешни критици на Ердоган, цитирани от кореспондента на британската ВВС в Анкара Марк Лоуън.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...