събота, май 18, 2024

Новата сексуалната революция: Младите не правят секс

Date:

Сподели новината.

Младите хора днес правят много по-малко секс от младите преди 30 години, сочи изследване, проведено в САЩ. То включва информация за близо 27 000 души и сравнява данни за сексуалния живот на мъжете и жените, събирани от 1989 година насам.

То показва, че процентът на младежите на възраст между 20 и 24 години, които нямат сексуален партньор след 18-годишна възраст, се е увеличил от 6 процента през 60-те години на миналия век до 15 процента сред родените през 90-те. Авторите на изследването допускат възможността интервюираните да са имали сексуален контакт, преди да навършат 18-годишна възраст, но след него да са се отдали на въздържание.

Съавторът на изследването Райн Шърман от Университета Флорида Атлантик посочва, че данните противоречат на всеобщото хващане, че интернет е направил секса по-достъпен. Заради Tinder и други подобни приложения за бързи свалки, би било очаквано, ако честотата на случайните сексуални контакти сред младите се е увеличила. Данните обаче сочат точно обратното.

Около 15 процента от родените през 90-те казват, че не правят секс, а при родените през 70-те и 80-те години процентът е бил близо 12 на 100. От младежите, родени през 60-те години само над 6% давали такъв отговор.

Според авторите на изследването причината е в т.нар. ефект на кохорта, според който сексуалното поведение се променя през поколенията. По-задълбочен анализ, който взима предвид възрастта на участниците и годината, в която е проведено проучването, дава допълнителна информация за тенденцията към намаляване на сексуалните контакти от 60-те години насам. В по-голяма степен данните важат за жените, отколкото за мъжете. Авторите отчитат като една от възможните причини социалната стигма.

Шърман посочва, че е възможно младежите да са имали сексуални контакти преди да навършат 18-годишна възраст, а след това да са се отдали на въздържание. По-вероятно обаче му се струва обяснението, че днес повече млади остават девствени до по-късно, отколкото връстниците им през 60-те.

Изследването не търси причините за тази тенденция, но извежда няколко фактора като възможни причини. Сред тях е това, че младежите живеят с родителите си по-дълго, което може да е пречка за сексуалния им живот. Друга причина са възходът на видео игрите, новите възможности за гледане на филми и сериали като Netflix, а интернет като цяло им предлага алтернативни начини за прекарване на свободното време. Все по-лесният достъп до порнографско съдържание може също да бъде фактор.

Значение има и как младежите дефинират секса. Докато през 50-те младите броят и оралния секс, за днешните млади той не се брои, защото не включва полов акт.

Във Великобритания също има спад на сексуалните контакти в сравнение с 50-те години. Един от пет сред днешните младежи на възраст от 16 до 24 години казва, че не прави секс.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Hoвaтa вoйнa в Изpaeл вeчe yнищoжи индycтpия зa нaд $8 милиapдa

Maлĸo пoвeчe oт 48 чaca cлeд бeзпpeцeдeнтнaтa aтaĸa нa...

Българките в султанския харем

Филмовата сага „Великолепният век“ спечели телеманите не само в...

Румънски боен кораб удари мина в Черно море, която се взриви

Кораб на Военноморските сили (ВМС) на Румъния се удари...

Цената на петрола спада заради Китай и САЩ

Цената на петрола завършва "на минус" през изминалата търговска...