петък, май 3, 2024

Николай Банев продаде завод на адвокат

Date:

Сподели новината.

Активите на фалиралия завод за електромотори на Николай Банев – “Елма” – Троян, имат нов собственик срещу 2.15 млн. лв. Той е също познато лице – братът на ловешкия адвокат Момчил Мондешки, който до неотдавна е припознаван като “вратата” към Търговското отделение на Софийския градски съд по времето на Владимира Янева.

Синдикът на обявеното в несъстоятелност преди четири години дружество е организирал търг в понеделник. В наддаването са се включили общо четири кандидата, сред които са били текстилната “Калинел”, “Перфект строй” и община Троян, на чиято територия се намира самият завод.

Стартовата сума на търга е 1.015 млн. лв., като “Солид 85” на 31-годишния Младен Мондешки е спечелил с най-висока оферта. Сходно е било и предложението на “Перфект строй”, която е била склонна да плати около 2.14 млн. лв. по данни на синдика на “Елма” Росен Милошев.

Кой е купувачът

Това не е първата сделка на Мондешки – през 2014 г. изкупува активите на мебелния завод “Хемус”, който също се намира в Троян. Основен предмет на дейност на “Солид 85” е покупко-продажбата на недвижими имоти. Мондешки също така има участия и в други фирми за търговия с имоти, транспорт и др. Според отчета на “Солид 85” за 2015 г. активите са общо за 2 млн. лв. – повече земи и по-малко сгради. Задълженията към финансови институции са за 3 млн. лв. Приходите са едва 250 хил. лв., а загубата – малко над 200 хил. лв.

Софийският адрес на “Солид 85” е ул. “Цар Самуил” 79, ет. 3, ап. 7, където от години са регистрирани фирми, свързани с КТБ, а напоследък сочени по-скоро като от лагера на Делян Пеевски като “Хелт енд уелнес”, “Синектик”. Там е и друга фирма на Мондешки – “Агротекнолъджи”, позната покрай случая “Белведере”.

Любопитно е, че вписванията в Търговския регистър и на “Солид 85”, “Монд металс”, “Пропърти груп 74”, “Агротекнолъджи” в миналото са правени от собственика на счетоводна къща в Троян Кристи Маринова. От миналия ноември тя е един от двамата синдици на фалиралата КТБ.

Името на Момчил Мондешки придоби популярност в началото на миналата година покрай сътресенията в Софийския градски съд. Мондешки, който е осъждан за документни престъпления, е бил забелязван многократно от съдии в кабинета на председателката на съда Владимира Янева. В доклада от извършената от ВСС проверка в съда се обръща внимание: “От данните, които се събраха в хода на проверката, фактите, които съдиите по време на изслушването съобщиха, делата, които е разглеждала Ченалова, в частност делото “Белведере” и несъстоятелността на БДЖ, както и проверката на личните дела на лицето Момчил Мондешки, навеждат на извода, че както Ченалова, така и служителите от администрацията на съда, в частност Катя Гърнева, са имали близък контакт с адвокат Момчил Мондешки.

Завод със съмнително бъдеще

Пред троянска медия Младен Мондешки коментира, че с парите от продажбата на активите ще бъдат изплатени заплатите на бившите служители, на които се дължат около 2 млн. лв. Той е завил и че няма да позволи изчезването на завода.

Възобновяването на работата на компанията след тази сделка не е особено вероятно. От обявлението за търга става ясно, че срещу сумата от 2.15 млн. лв. Младен Мондешки е придобил около 86.34 хил. кв.м застроена и незастроена площ, собственост на “Елма”. В нея влизат както промишлени сгради, така и поземлени имоти и дори постройка в курортни зони. Така, ако трябва да се възстанови производство, ще трябват значителни средства за закупуването на машини и оборудване, както и реновиране на производствените помещения. Без опит в машиностроенето и външни пазари съживяването също звучи трудно възможно.

Получената от търга сума няма да покрие насрещните на компанията задължения. Те са около 11 млн. лв., като към Националната агенция за приходите са почти 6 млн. лв. Преди данъчния орган обаче се нареждат служителите.

Близкото минало

“Елма” е наследник на “Елпром” – Троян, който е бил най-големият завод за електромотори на Балканите. Николай Банев закупува дружеството с приватизационния фонд “АКБ Форес – социален” срещу 850 хил. лв. в бонове, като след сделката там работят 1800 души.

До началото на кризата персоналът бива съкратен до 400 души. 2010 г. дружеството приключва с огромна загуба от 8 млн. лв. Следващата година приходите намаляват с 80% до третото тримесечие, което довежда и до искането за обявяване в несъстоятелност от страна на кредиторите.

Банев не успя да задържи нито един от производствените активи, придобити при масовата приватизация. “Полимери” също фалира, а дялове в други предприятия бяха продадени. Остана собствеността му в курорта “Русалка”.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...