вторник, април 30, 2024

Нефтохимик стана общински клуб

Date:

Сподели новината.

Община Бургас стана мажоритарен собственик на търговско дружество ПФК „Нефтохимик 1962” АД с блокираща квота. На официална церемония днес в заседателната зала на общината досегашният собственик Павел Бошнаков прехвърли безвъзмездно част от акциите си на общинска администрация.

Всяка от безвъзмездно придобитите 51 броя акции са с номинал по 500 лв. Така общината придобива 25 500 лв. от капитала на дружеството, което представлява 51 процента. Придобиването се осъществи чрез джиросване на поименните 51 акции.

Павел Бошнаков запазва 39% от акциите си, останалите 10% са собственост на феновет – Сдружението с нестопанска цел, определено за обществена полза „Нефтохимик Бургас 1962”.

Община Бургас беше вписана в книгата на акционерите на дружеството. През юли кметът Димитър Николов се задължава да внесе докладна записка за приемане на решението от ОбС като упражнява правата на собственост на община Бургас върху придобитите акции в дружеството. Общото събрание ще бъде свикано на 5 юли, обяви кметът.

В управлението на клуба Община Бургас ще участва като гарант за потенциалните инвеститори, част от които вече са изразили готовност да бъдат финансови благодетели на клуба.

„В момента нямаме голям мажоритарен спонсор. Надявам се повече бургаски фирми да се включат в издръжката на „Нефтохимик”. Ние ще продължим да помагаме, както досега, но не можем да гарантираме сериозни средства. Ще бъдем стриктни по отношение на финансовата политика, за да не се повтори ситуацията с другия бургаски клуб, където общината участва с апортна вноска. Разчитаме много и на феновете. Те имат 10 % от капитала на дружеството”, каза Димитър Николов.
Изпълнителен директор на общинския „Нефтохимик” е Пламен Михов, който доскоро отговаряше за Детско-юношеския футбол в БФС. Административен остава Николай Тодоров. Треньор на отбора остава Димчо Ненов, а негови помощници ще бъдат Тодор Киселичков и Ганчо Евтимов.

За административните нужди на клуба общината предоставя втория етаж на спортен комплекс „Изгрев”.

„Доста време отсъствам от Бургас, но не съм се отделил от футболните проблеми на града. Щастлив съм че се връщам. Най-голям дял за връщането на Нефтохимик във висшата лига има кмета Димитър Николов. Предизвикателството пред нас е изключително голямо. Трябва да сглобим боеспособен отбор в рамките на около седмица. 75 % от играчите ще бъдат местни таланти. През първата година целта ни ще бъде оставане в първенството и създаване на детско-юношеска школа със здрави основи, а не нещо краткотрайно. Надявам се, че добрите времена за нас ще се върнат. През втората година ще се опитаме да привлечем по-сериозни състезатели и да надграждаме. През третата година ще гоним европейските турнири и Лига Европа. Убеден съм, че ще съберем най-добрите таланти на Бургас,” заяви Пламен Михов, който подчерта, е такси от децата в школата няма да се взимат.

„Пожелавам успех в Първа професионална лига на „Нефтохимик”. Община Бургас ще направи максималното за стартиране в сезона. Каня всички бургазлии на първия мач, надявам се да бъде с безплатен вход, за да подкрепим силния сезон,” каза Димитър Николов.

 

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Съдът спря вписването на новия шеф на БФС в Търговския регистър

Софийският градски съд (СГС) спря вписването в Търговския регистър...

Станимир Стоилов не спира да пълни касата на Левски

Станимир Стоилов вече не е на "Герена", но благодарение...

НАП запорира сметката на “Локомотив” (Пловдив)

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор на банковата сметка...

Играч от Русе разсипа съдията срещу Левски

Опитният нападател на Дунав Мирослав Будинов беше много ядосан...