петък, април 26, 2024

Нефтените хранилища са пълни, ползват се танкери за съхранение

Date:

Сподели новината.

Трейдъри започнаха да съхраняват бензин в танкери край бреговете на Европа, тъй като хранилищата за тази цел за почти запълнени.

Търсенето на гориво през миналата година бе високо, особено в САЩ и Канада. Но през последните седмици в Атлантическия басейн се натрупаха  големи запаси поради сезонния спад на потреблението.

Ето защо за последните няколко дни не по-малко от три големи танкери са фрахтовани (наети) за съхранение на бензин  показват данните за движението на плавателните съдове.

Според наблюдението на Reuters и негови източници в сектора,  компанията Gunvor е фрахтовала  80-хилядния танкер  Fair Seas за срок от  30-60 дни при тарифа по  $23 000 на денонощие и сега го товари в пристанището на в Амстердам.

Търговското поделение на руската компания Лукойл – Litasco е наело при подобни условия кораб BW Orinoco с  60- хиляден тонаж.

Трейдъри твърдят, че в момента вървят преговори за използването на още няколко танкера с цел да се използват за хранилища.

Запасите от бензин в търговския хъб Амстердам-Ротердам-Антверпен (АРА) през миналата седмица са достигнали рекордно равнище –  1,33 милиона тона, сочат данните на холандската анализаторска фирма PJK International. Запасите от бензин в САЩ също са на максимално ниво.

Свръхпредлагането и слабото търсене предизвикаха спад на цените на спотовия пазар с около 50 долара на тон.

По думите на други източници на  агенцията през последните седмици трейдъри са започнали да съхраняват бензин на плавателни съдове и в близост до няколко терминали в северно-западна Европа.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Иманярски канал от България към САЩ ползвал обществени пощи

От САЩ са ни върнали древен шлем и други...

Скоро няма да можете да си купите SSD на Western Digital

Cepиoзнa пpoмянa щe нacтъпи нa xapдyepния пaзap пpeз втopaтa...

Касапницата в Меричлери, причинена от 17-г. момиче, завърши с труп

В болница в Пловдив почина 83-годишната жена, която бе...

Голям провал със знаков завод в Ловеч

Помните ли, че в началото на месец юли 2021...