петък, април 19, 2024

Ненчев литна с МИГ-29

Date:

Сподели новината.

Днес приключи седмицата, в която български и американски изтребители съвместно трябваше да охраняват небето над България.

“Българското въздушно пространство беше охранявано по-добре през тази една седмица, в която осъществявахме съвместен “air policing” (въздушен контрол – б.р.) с щатските самолети F-15, имахме по-голяма сигурност, без това да ни коства отказ от национален суверенитет. Това заяви военният министър Николай Ненчев в авиобаза Граф Игнатиево, след като съвместната охрана приключи и двата американски самолета си заминаха, пише “Марица”.

Ненчев обясни, че съвместната мисия е била изключително успешна и се надява скоро тя да се повтори. Според Ненчев, съвместната охрана на българското небе със сили на други натовски държави ще продължи. За това ще бъдат сключвани двустранни споразумения.

Вече се водят преговори с Полша. Предстои и среща със секретаря по отбраната на Великобритания, с когото също ще бъде обсъждан този въпрос.

На въпрос по какви критерии ще бъдат избрани държавите, които да се включат в охраната на българското небе, Николай Ненчев каза:

„Мисията със САЩ беше напълно безплатна за България, така че това е един много добър критерий, наред с всичко останало”.

Министърът прогнозира, че през ноември ще получим последните два двигателя за самолетите Миг-29 от Полша. Пред финал е обществената поръчка за други 10 двигателя – нови или ремонтирани, които, според военния министър, ще решават въпроса с наличните изтребители до доставката на новите.

Ненчев съобщи, че е помолил новия командир на ВВС ген. Цанко Стойков да направи пълен преглед на ВВС. „Помолих го да направи и преглед на проекта за закупуването на нов изтребител, за да съм сигурен, а и той да се сигурен, че всичко е наред”, каза още министърът.

Ненчев полетя на МиГ-29, пилотиран от подп. Николай Русев. През това време изтребителите демонстрирали залавянето на нарушител на въздушното пространство.

Съвместните полети над авиобаза Граф Игнатиево наблюдаваха заместник-началникът на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов, заместник-командирът на ВВС бригаден генерал Анатолий Кръстев, военният аташе на САЩ полковник Джеймс Кроухърст.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Извънредна заповед, която касае всички ученици!

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков издаде...

Към Странджа идва потоп

В събота слънцето, облаците и дъждът ще танцуват заедно....

България и Румъния с грандиозен проект край Русе

Двете речни администрации на България и Румъния изграждат съвместна система за...

Неописуема трагедия в Кюстендил

Първи смъртни случаи на коклюш са регистрирани у нас...