петък, май 3, 2024

НЕК има 7 години да върне държавния заем за АЕЦ “Белене”

Date:

Сподели новината.

Правителството одобри отпускането на близо 602 млн. евро за изплащане на задълженията на НЕК по арбитражното решение за АЕЦ „Белене”, става ясно от решение на Министерски съвет. Допълнителните плащания са от централния бюджет и се превеждат към бюджета на Министерството на енергетиката за 2016 г.

От своя страна НЕК следва да възстанови получената възмездна финансова помощ в бюджета в срок от 7 години. Той започва да тече от датата на предоставянето на финансовата помощ. Средствата се предоставят въз основа на споразумение между министъра на енергетиката и НЕК ЕАД и са одобрени от Европейската комисия.

С решението правителството задължава Министерството на енергетиката да предостави 601 617 133 евро на НЕК в срок до 09.12.2016 г. Българската страна трябва да изплати дължимата сума по арбитражното дело към „Атомстройекспорт“ до 14.12.2016 г.

На 28.09.2016 г. Народното събрание прие Закон за предоставяне на помощ за изплащане на задълженията на НЕК ЕАД съгласно решението по арбитражното дело във връзка с проекта АЕЦ „Белене“.

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

Курсът на еврото продължава да се понижава

Курсът на еврото днес продължи да се понижава, след...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

Германо-швейцарска компания налива още милиони в Добрич

C пълeн ĸaпaцитeт paбoти paзшиpeниeтo нa зaвoдa зa гъвĸaви...