четвъртък, май 2, 2024

Най-екологичната сграда ще се намира в Бургас

Date:

Сподели новината.

Инфраструктура за индивидуално захранване на електромобили на 150 паркоместа ще има в супер модерна 18-етажна жилищна сграда, която започва да се строи в бургаския ж.к. “Лазур”. Подобно нещо се предлага за първи път у нас, като до момента станции за зареждане има само в обществени сгради и публични паркинги.

Захранването ще е безплатно, а енергията ще се осигурява от слънчеви панели, разположени на южтите покривни тераси. Фотоволтаичната система ще обезпечи и електроенергията за общите части на сградата.

“Наясно сме, че използването на електромобили все още е ограничено, но това е тенденцията в световен мащаб. Нашето желание е да създадем наистина иновативна сграда, в духа на световните архитектурни тенденции и устойчивото развитие. А зелените решения са неделима част от това.”, обясняват инвеститорите от “СК” ООД. “Надяваме се да сложим началото на добра практика в България, защото удобната възможност за зареждане на електромобилите в жилищнте сгради е един от факторите за насърчаване на използването им.”, допълват те.

Това не е единственото екологично решение, заложено при проектирането на сградата в “Лазур”. Разработен е проект за енергийна ефективност, като мерките предвидени в него включват използването на енергоефективни стройтелни материали – тухли с повишени топлоизолационни качества, ефективна цялостна топлоизолационна система, енергоефективни профили и стъклопакети. По този начин необходимата за отопление и климатизация енергия може да бъде в пъти по-ниска в сравнение с по-стари сгради без добра изолация. Освен грижа за околната среда тези мерки гарантират и ниски разходи за живеещите там.

Ландшафтното проектиране на сградата също е в духа на най-модерните архитектурни тенденции за озеленяване по вертикала. То ще бъде разположено по терасите, които наподобяват морски вълни, като е предвидена и интелигентна напоителна система. Ще бъдат създадени и външни зелени площи в периметъра на сградата, които ще допринесат за подобряване на средата в целия жилищен район. Изборът на растителност и проектирането е изцяло съобразено с изискванията на Община Бургас.

“Още при представянето на проекта заявихме намерението си да зададем нов социално отговорен модел на строителство в България. Екологичните решения и подобренията, които могат да допринесат за качеството на живот в целия район, а не само за живеещите в сградата, са приоритет за нас”, категорични са инвеститорите.

Те ще вложат 1 млн. лева в изграждането на вътрешноквартални улици, открит паркинг и детска площадка с възможност за свободно ползване от съседите. Част от отговорната политика са и решенията за достъпна среда за лица в неравностойно положение, като три от апартаментите са адаптирани специално за хора с увреждания.

В близост до Морската градина, сградата, която според специалисти спокойно може да носи подписа на Заха Хадид, ще бъде умно и красиво интегрирана в общата среда, в изключителна хармония едновременно с града и природата. На 23 970 м2 разгърната площ ще има 126 луксозни апартамента и 9 офиса.

Източник: Флагман.бг

Сподели статията:

Популярни

Още новини
Related

На вниманието на шофьорите! Специализирана полицейска операция на територията на Област Бургас

Специализирана полицейска операция за контрол на пътното движение се...

Средна Европейска Класа започва срещи за формирането на широко надпартийно обединение

След всички предложения, които бяха отправени към Средна Европейска...

ИЗВЪНРЕДНО: СЕК прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ

Средна европейска класа прекратява участието си в коалицията ПП-ДБ....